Binnenkort ook de 3 kleur in Raadzaal Zuidplas?

Sinds vorige week staat er een Nederlandse vlag in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. De nationale driekleur prijkt aan de rechterkant van de Tweede Kamervoorzitter.

Kamervoorzitter Arib zei bij de opening van de middagvergadering: “Het is een bijzonder en belangrijk moment in onze parlementaire geschiedenis, namelijk dat we een vlag in de zaal hebben.” In Rotterdam is er een meerderheid van de raad tegen het plaatsen van de Nederlandse driekleur in de Raadszaal.

Daarom deed de redactie van onze mediapartner Omroep Zuidplas navraag bij de fracties van de politieke partijen of de Nederlandse vlag straks ook in de nieuwe raadszaal moet komen, dit leverde interessante reacties op.

“Dit inrichtingsaspect speelt geheel niet bij de fractie PvdA/Groenlinks” (Johan Helmer).

“Als er een partij is die dit onderwerp wil oppakken dan stemt CDA Zuidplas voor om de simpele reden dat we er niet tegen zijn. Wij steken onze tijd in de gesprekken over de Zuidplaspolder, de woonvisie, schulden en armoede, er staat de komende weken nog genoeg op rol” (Marc Lansink /CDA Zuidplas).

“Het zou goed zijn om bij de inrichting van de nieuwe raadszaal na te denken over de symbolen en uitingen die we kunnen gebruiken om onze verbondenheid met ons land, vorstenhuis en onze dorpen inhoud te geven. Een Nederlandse vlag zou daar prima in kunnen passen, Ook zouden wij er voorstander van zijn om symbolen te gebruiken die verwijzen naar het ontstaan en de kenmerken van onze dorpen, de rijke historie die de dorpen kenmerkt verdient een plaats in de raadszaal” (Dico Bac – CU/SGP)

“Het plaatsen van de Nederlandse driekleur in de raadzaal heeft voor de SP geen prioriteit. In mijn ogen voegt het niets toe aan het democratisch gehalte van een raadzaal. Het zou hoogstens een symboolfunctie hebben. Ons inziens zijn er veel belangrijkere onderwerpen” (Jan Baas SP /Zuidplas)

“Wat mij betreft mogen we de verkregen Staat der Nederlanden best wat meer uitdragen door bijv. vlagvertoon, waaronder een permanente vlag in de (toekomstige) raadszaal. Kan een republikein zich vast ook onder vinden naast de monarchist die al een statiefoto aan de muur ziet prijken”. (Paul van Drenth /NEZ)

“Net als de meeste fractievoorzitters die eerder reageerden vindt D66 dit onderwerp geen topprioriteit. Als we symbolen willen plaatsen is het logischer hier bij de inrichting van de nieuwe Raadszaal over na te denken. Voor ons is de Nederlandse Vlag daar overigens geen (noodzakelijk) onderdeel van. Met het portret van het Staatshoofd is al een nationaal symbool aanwezig. De gemeenteraad vertegenwoordigt de inwoners van Zuidplas, het zou logischer zijn om dat tot uitdrukking te laten komen in de inrichting van de Raadszaal”. (Claudia Wolff /D66 Zuidplas)

Als een van de fracties een voorstel inbrengt om de driekleur in de raadszaal te zetten, dan blijkt uit de reacties dat dit een haalbaar initiatief zou kunnen zijn. (note: van VVD Zuidplas is geen reactie ontvangen op deze vraag).

Bron: mediapartner Omroep Zuidplas

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.