Leerlingen Comenius Nieuwerkerk nu beter bewust van belang goed en sociaal gedrag

Hoe blijf je uit de gevangenis, en beland je niet in de criminaliteit? Antwoorden op die vragen kregen alle 425 leerlingen van het Comenius College Nieuwerkerk tijdens de week van de veiligheid die gehouden werd van maandag 28 augustus tot en met donderdag 31 augustus.

De kinderen leerden onder andere dat je een strafblad kunt krijgen door iets kleins als het stelen van een blikje RedBull in de supermarkt. Later is dat strafblad een belemmering om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te krijgen, waardoor een leuke baan aan je neus voorbij gaat.

Een ex-gedetineerde vertelde de leerlingen van Comenius Nieuwerkerk over wat een gevangenisstraf met je doet. De leerlingen vonden dit boeiend en spannend, vertelt mevrouw Vries, teamleider van Comenius Nieuwerkerk. ‘De activiteiten zorgen voor bewustwording bij de leerlingen. Soms zijn ze zich niet bewust wat ze doen als ze bepaalde foto’s doorsturen, bijvoorbeeld. Nu weten ze ook dat er programma’s zijn die tóch foto’s die op Snapchat worden gedeeld, opslaan. Er is eveneens ingegaan op het weerstaan van groepsdruk en (digitaal) pestgedrag. De leerlingen kregen verder tips hoe ze een klasgenoot die alleen zit kunnen aanspreken. In mentorlessen zullen we op deze onderwerpen terugkomen. Al met al hebben we met deze week een mooie basis gelegd voor de rest van het jaar.’

‘Niet meelopen’
Leerlingen die de voorlichting meemaakten, zeiden na afloop onder andere:
‘Het was een indrukwekkend verhaal van de ervaringsdeskundige. Ik weet nu wat de gevolgen van crimineel gedrag kunnen zijn. Het was erg leerzaam.’
‘Ik heb geleerd dat ik beter niet kan meelopen met anderen, maar zelf beslissingen moet maken.’

Constructieve rapteksten
Medewerkers van de stichting Media Youth uit Rijswijk verzorgden en begeleidden een aantal preventieve voorlichtingssessies en het spel ‘Over de streep’. De activiteiten werden positief afgesloten met een fotomoment en het optreden van rapper Boykii, die rapte op positief getoonzette teksten.

Gedeelde verantwoordelijkheid
Op de speciale voorlichtingsavond voor ouders die donderdag werd gehouden, kwamen maar liefst 50 ouders af. De school is hier erg blij mee, omdat het duidelijk maakt dat ouders ook beseffen dat veiligheid een gezamenlijk belang en gedeelde verantwoordelijkheid is van leerlingen, ouders en school.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.