Hoge boetes bij afvaldump

De gemeente pakt het bijplaatsen van afval bij afvalcontainers en het dumpen van afval op een andere manier aan. Wie huisafval verkeerd aanbiedt, krijgt een rekening voor het verwijderen van het huisafval.

De vervuiler betaalt

Waar de vervuiler voorheen een boete van € 90,- kreeg via het strafrecht, kan het bijplaatsen van één afvalzak nu al snel € 148,- gaan kosten.
Met deze wijze van handhaven wordt de vervuiling van de openbare ruimte op een effectievere manier tegengegaan. De gemeente voert het afval direct af en verhaalt de kosten op de vervuiler. Verwacht wordt dat het aantal bijplaatsingen en afvaldump aanzienlijk minder gaan worden. Dit komt omdat binnen het bestuursrecht een omgekeerde bewijslast geldt. Het is aan de overtreder om te bewijzen dat hij geen overtreding heeft begaan.

Schone leefomgeving

De reden voor deze vernieuwde werkwijze is dat de gemeente het straatbeeld schoon wil houden. Het bijplaatsen van afvalzakken bij de ondergrondse containers en afvaldumping zijn een grote ergernis onder de inwoners van Zuidplas. Gelukkig stoppen de meeste inwoners hun afvalzakken in de containers. Zo houden ze hun buurt  leefbaar en schoon. Er is helaas een kleine groep mensen die de afvalzakken bij containers zet of ergens anders dumpt. Niet alleen is dit vervuiling van het straatbeeld en schadelijk voor milieu en gezondheid, maar het afval trekt afval aan waardoor de vervuiling toeneemt.

De afgelopen jaren is er door de gemeente veel geïnvesteerd op naleving van de regels voor het aanbieden van afval. Het bijplaatsen van afvalzakken bij ondergrondse containers en afvaldumping is hierdoor al aanzienlijk verminderd.

Bestuurlijk handhaven
De gemeente Zuidplas heeft in 2016 een start gemaakt met bestuurlijk handhaven. Hiervoor is gekozen aangezien strafrechtelijk optreden niet altijd mogelijk is en bestuurlijk handhaving meer mogelijkheden biedt. Er wordt ingezet op herstel van de situatie en de gemaakte kosten worden verhaald op de overtreder.
In 2016 hebben tot nu toe 21 inwoners een rekening ontvangen voor het verkeerd aanbieden van hun huisafval.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.