Zuidplas-Sport: VV Nieuwerkerk laat VFC onnodig langszij komen

Na een redelijke oefencampagne was het zaterdag 7 september voor de ploeg van trainer Michel van Noort op papier de eerste serieuze test in de tweede ronde van de districtsbeker. Het bekertoernooi wordt door de meeste verenigingen toch meer gezien als een verlengstuk van de oefencampagne. En dat geldt dan ook niet anders voor Nieuwerkerk. Pas over twee weken moet de ploeg er echt staan als het seizoen officieel in en tegen Nootdorp wordt geopend.

Trainer Michel van Noort had vandaag nog niet zijn voltallige selectie tot zijn beschikking. Jayson Vermeulen kampt nog met een enkelblessure. Kevin Kamerbeek bleef uit voorzorg aan de kant en nieuwkomer Joran van Opstal (ex SVS)  is nog niet wedstrijdfit. Andere nieuwkomers dit seizoen zijn Rens Herweijer, hij keerde terug op het oude nest na een seizoen bij Steeds Hoger, Mayles Glen van Zuidland en Raylicho Babel van Oud-Beijerland.

In de oefencampagne werd behoudens Alexandria’66 (dit komende seizoen weer tegenstander in de competitie), geoefend tegen derdeklassers en dus was het vandaag interessant te zien hoe Nieuwerkerk tegen een van de betere tegenstanders uit het vorige competitie er op dit moment in de voorbereiding voor staat. Hoe dit straks is, blijft sowieso een lastige beoordeling, want de nieuwe tweede klasse C kent veel nieuwe en onbekende tegenstanders.

Nieuwerkerk begon prima aan de wedstrijd, ofschoon de bezoekers zomaar in de beginfase op voorsprong hadden kunnen komen, maar de thuisploeg kwam met de schrik vrij. Daarna nam Nieuwerkerk het heft in handen en legde vervolgens een aantrekkelijk veldspel op de mat. De openingsgoal viel al snel. Doelman Max Verkade van VFC zag in de 5e minuut zijn voortzetting worden onderschept door Stefan van der Vlegel die snel handelde en Marijn Langhorst in stelling bracht. De jongeling aarzelde niet en schoot vervolgens prima binnen. Nieuwerkerk bleef aandringen, maar verzuimde in het eerste kwartier de marge minstens te verdubbelen. VFC deed in de 15e minuut wat terug, maar de inzet verdween over het doel. Daarna was het Nieuwerkerk opnieuw dat met prima aanvallen de druk opvoerde, maar wederom verzuimde tot drie keer toe de trekker over te halen, waardoor de rust werd ingegaan met een magere 1-0 voorsprong.

Tygo Letwory bleef achter in de kleedkamer en Philippe den Hartog was na rust zijn vervanger.  Nieuwerkerk had nu niet dezelfde scherpte van voor de rust en gaf hiermee VFC de gelegenheid meer op de vijandelijke helft te spelen. In de 60e minuut kwamen de Vlaardingers dan toch op gelijke hoogte. Het was ook meteen tijd voor trainer Michel van Noort om veranderingen door te voeren. Stefan van Diest en Stefan van der Vlegel gingen naar de kant en Xander Laanen en Mayles Glen waren hun vervangers. Opnieuw kreeg Nieuwerkerk de mogelijkheden de wedstrijd alsnog in het voordeel te beslissen. Met name Philippe den Hartog was met een paar sterke rushes gevaarlijk, maar ook zijn voorzetten waren vandaag niet besteed aan de andere aanvallers. In de 70e minuut verlieten ook Shane van den Engel en Raylicho Babel (speelde zeker niet onverdienstelijk) het veld en kwamen Jens Goosens en Rens Herweijer de laatste 10 minuten vol maken. De eindfase was voor de bezoekers, want Nieuwerkerk bakte er na deze wissels nauwelijks nog iets van. De verdediging bleef wel overeind, maar zo’n groot verval mag toch eigenlijk niet gebeuren. Het bekertoernooi gaat komende zaterdag verder met een uitwedstrijd bij DCV in Krimpen aan den IJssel.

Opstelling: Kevin de Geus – Shane van den Engel (70.Rens Herweijer) – Kas Hoenderop – Maurice Treffers – Menno Homan – Rens Blok – Stefan van Diest (60. Xander Laanen) – Stefan van der Vlegel (60. Mayles Glen) – Marijn Langhorst – Raylicho Babel (70. Jens Goosens) – Tyo Letwory (46. Philippe den Hartog).

Verslag: Paul van Leeuwen. Foto: Jolanda van het Kaar