ChristenUnie/SGP Zuidplas: “Gebruik Rijksuitkering Energiearmoede voor verduurzaming huurwoningen”

Raadslid Rina Schuil – Stoorvogel (ChristenUnie/ SGP) stelt vragen aan het college van burgemeester en wethouder over het benutten van geld dat door de landelijke overheid beschikbaar is gesteld. Het gaat om de zogeheten Specifieke Rijksuitkering Energiearmoede.

Rina Schuil-Stoorvogel: “Deze Specifieke Rijksuitkering is bedoeld om kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening of slechte energetische staat van hun woning te ondersteunen. Om ons heen zien we dat gemeenten deze Rijksuitkering gebruiken voor verduurzaming van koopwoningen van minima, maar ook aan het verduurzamen van huurwoningen, in samenwerking met wooncorporaties. De Rijksuitkering is al enige tijd beschikbaar en wij zijn benieuwd hoe dit geld in Zuidplas ingezet wordt.”

In november is door de raad de motie ‘Stimuleren duurzaamheid’ aangenomen, waarin het college is opgeroepen om de duurzaamheidslening te verruimen en een subsidiefonds in te stellen. De bedoeling hiervan is het isoleren en verduurzamen van woningen te stimuleren.

Rina Schuil-Stoorvogel: “we zijn nog in afwachting van het voorstel hiervoor, maar inwoners met een huurwoning vallen buiten eventuele regelingen die hieruit voortkomen. Terwijl juist ook huurders met een relatief hoge energierekening kunnen zitten. Ondertussen is het college wel in gesprek met woningcorporaties over verduurzaming en energiearmoede, maar wij denken dat deze Rijksuitkering kan helpen om meer te kunnen betekenen voor huurders in Zuidplas.”

Naar aanleiding heeft ChristenUnie/SGP de volgende vragen:

 1. Is de specifieke rijksuitkering energiearmoede in Zuidplas besteed?
 2. Zo ja, waaraan zijn deze middelen besteed?
 3. Zo nee, wat zijn de plannen voor de besteding van deze middelen en wil het college
  overwegen om deze middelen te besteden aan verduurzaming van huurwoningen en daarbij
  de samenwerking opzoeken met wooncorporaties?
 4. Zijn er andere maatregelen of acties in voorbereiding of uitvoering gericht op het
  verduurzamen van huurwoningen, al dan niet in samenwerking met wooncorporaties?
 5. Ligt het college op schema wat betreft het voorstel naar aanleiding van de motie ‘Stimuleren
  duurzaamheid’?
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-6.png

Nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.