Noodzakelijke bezuinigingen gemeente Zuidplas

Om tot een structureel sluitende begroting te komen moeten er in de gemeente keuzes gemaakt worden. Bezuinigingen zijn op dit moment noodzakelijk. Het college van burgemeester en wethouders bereidt deze keuzes voor, de gemeenteraad beslist tijdens de behandeling van de begroting op 9 november welke daadwerkelijk uitgevoerd moeten worden.

Er wordt een compleet herstelpakket ontwikkeld, waardoor de begroting in 2025 weer structureel dekkend is. Herstelplan 2.0 heet dit pakket. Er is een aantal kaders vastgesteld door de gemeenteraad. Duidelijk is dat kwetsbare mensen in de samenleving de ondersteuning blijven krijgen die ze verdienen. Wel wordt er gekeken in het sociale domein, waar de hoogste kosten zijn, hoe daar te kunnen besparen.

Het college van B en W heeft 250 posten bekeken waarop mogelijk bezuinigd kan worden. Daarvan is een selectie gemaakt. Deze is met de gemeenteraad op 13 juli besproken. De gemeenteraad heeft prioriteiten neergelegd. Het college bekijkt deze en komt vervolgens met een aangepaste lijst. Tijdens de raadsvergadering op 9 november wordt een besluit genomen.


Wethouder Daan de Haas (Financiën): “Het doet ons pijn om te moeten bezuinigen, maar we hebben daar geen keuze in. Als gemeente moet je begroting sluitend zijn. Door 2025 als uitgangspunt te gebruiken, kopen we een beetje extra tijd. We zijn nog altijd in gesprek met het Rijk om meer inkomsten te krijgen voor de oplopende kosten op het gebied van met name Jeugd en Wmo. Maar zolang daar geen duidelijkheid over is, moeten we uitgaan van de huidige cijfers. We moeten zorgen dat onze zaken op orde zijn.”


“Er moeten moeilijke keuzes gemaakt worden. Hoe zorgen we dat de inkomsten voor de gemeente verhoogd worden en waar kunnen we besparen? We willen vooral niets onomkeerbaars doen. Dit houdt in dat we niet iets willen doorvoeren wat we niet meer terug kunnen draaien zodra we wel weer meer geld hebben om te besteden. Stel, en dit is puur een voorbeeld, je sluit het zwembad. Dan kan je na twee jaar, als het wel past binnen de begroting, niet dat zwembad weer openen. Dan moet je iets van 0 weer opbouwen en dat gaat niet.”


“Op dit moment hebben we een selectie gemaakt. Keuzes zijn nu nog niet gemaakt. Daar waar mogelijk voeren we gesprekken met betrokkenen en luisteren ook naar de prioriteiten van de gemeenteraad. We willen een afgewogen beslissing mogelijk maken.”

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl

Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.