Eerste stemdag: opkomst Zuidplas 6.8%

Maandag 15 maart was de eerste dag dat er gestemd kon worden voor de Tweede Kamerverkiezingen. In de Zuidplas is deze eerste stemdag goed verlopen Vanwege de coronamaatregelen kan er 3 dagen worden gestemd, woensdagavond 21:00 uur sluiten de stembussen.

In Zuidplas was het opkomstpercentage aan het eind van de eerste stemdag 6.8 % en dit betekent dat er 2349 stemmen zijn uitgebracht verdeeld over 5 stembureaus waarvan 2 in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Om te voorkomen dat er niet teveel drukte ontstaat, kon er dus ook maandag al worden gestemd. Mensen van 70 jaar en ouder konden dat eerder ook al per brief doen. Maar kiesgerechtigden die dat niet hebben gedaan, konden maandag al fysiek hun stem uitbrengen. Eigenlijk zijn de eerste twee dagen voornamelijk bedoeld voor kwetsbare groepen, maar omdat dat een erg rekbaar begrip is, kon in feite iedereen zijn of haar stem al uitbrengen.

Dinsdag kan er op dezelfde locaties als maandag worden gestemd, het gemeentehuis aan het Raadhuisplein en de Walk-In tent op het parkeerterrein van winkelcentrum Dorrestein zijn geopend van 07:30 uur- 21:00 uur. Woensdag, als de officiële verkiezingsdag is, kan er in alle stemlokalen worden gestemd.

Daarnaast kunnen ouderen hun stembrief dinsdag en woensdag inleveren in het gemeentehuis. De ‘briefstemmers’ kunnen dit doen op dinsdag van 09:00 uur tot 17:00 uur en woensdag 17 maart van 07:30 uur tot 21:00 uur.

De stemlokalen sluiten woensdag om 21:00 uur. Daarna beginnen de gemeentes met het tellen van de stemmen en ook daarvoor worden extra vrijwilligers ingezet om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:

www.nieuwerkerkfm.nl

Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:

info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.