Mandarijneend gespot in Nieuwerkerk

In de singel aan de J. Beyerincstraat in Nieuwerkerk was deze opvallende vogel te zien. Het betreft een mandarijneend.

Vooral het mannetje van de mandarijneend is zeer herkenbaar. Hij is met geen enkele andere vogel te verwarren. Hij heeft opvallende oranje veren die zich als een zeil op de vleugels bevinden. Het vrouwtje is minder duidelijk getekend en is te herkennen aan een smallere oogring en de lichter gekleurde kop.

De mandarijneend is een exoot, van origine komt deze niet voor in Nederland. In de 18e eeuw is de mandarijneend als siervogel vanuit Noordoost Azië naar Europa gebracht. Hiervan zijn er diversen ontsnapt of losgelaten en broedde de vogel ook in Nederland. Tegenwoordig is de mandarijneend ook in het wild te zien, zoals deze in een singel in Nieuwerkerk. De eenden leken zich op hun gemak te voelen. Wellicht heeft hij ook een nest, immers het is er tijd voor. De mesten van de mandarijneend vind je in een boomholte op grote hoogte. Zorg ervoor dat als je op zoek bent naar een nest, niet per ongeluk in het water loopt.

Eerder in het nieuws

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.