Aantal woninginbraken Zuidplas gedaald, buurtpreventie mag “op sommige plaatsen nog actiever worden”

Het aantal woninginbraken daalt en vinden het meest plaats in de dorpskern Nieuwerkerk aan den IJssel. De ligging van Nieuwerkerk aan de snelweg a20 speelt hierin een rol. Dit niet geheel opvallende nieuws werd afgelopen vrijdag 5 oktober gebracht tijdens een persbijeenkomst georganiseerd door de gemeente Zuidplas en de politie Waddinxveen/Zuidplas. Deze bijeenkomst wordt een aantal keer per jaar gegeven om zo een duidelijk beeld te scheppen hoe de gemeente Zuidplas er voor staat betreft veiligheid.

Betreft diefstal uit motorvoertuigen laten de cijfers een lichte daling zien, als buit gaat men er vaak vandoor met gereedschap uit bedrijfswagens. Bij inbraken in particulieren auto’s zijn vaak het merk Volkswagen en Audi het doelwit.

In de gemeente Zuidplas vonden er tot nu toe dit jaar geen overvallen of straatroven plaats. Het incident bij de supermarkt MCD in maart dit jaar wordt juridisch aangemerkt als winkeldiefstal, wel geeft de politie aan dat de impact van dit incident voor de betrokkenen groot is geweest.

Politie en gemeente Zuidplas gaven tijdens de persbijeenkomst aan dat buurtpreventie en WhatsApp groepen in belangrijke mate bijdragen bij het preventief voorkomen van incidenten. “ Op sommige plaatsen mag dit nog actiever worden. Als burger kan men hier ook een steentje bijdragen, als voorbeeld het het melden van verdachte situaties waardoor de politie sneller kan ingrijpen”.

Buurtapp Zuidplas is kritisch over deze uitlatingen. Op twitter reageert Danny Vis namens de buurtapp Zevenhuizen op berichtgeving van Omroep Zuidplas  : “ Nog actiever? Wordt tijd dat teams eens serieus genomen worden!!!”

https://twitter.com/BuurtP7huizen/status/1048304409485234179

En Nynke Bosselaar laat namens buurtapp Nieuwerkerk weten benieuwd te zijn waar die “sommige plaatsen “zijn. “actieve burgers is een direct gevolg van actievere/zichtbare politie en handhaving. Zuidplas is ontzettend actief zeker voor vrijwilligers! Afschuifsysteem naar de burger en vrijwilliger werkt averechts”.

Actieve burgers is een direct gevolg van actievere/zichtbare politie en handhaving.

Naar aanleiding van de berichtgeving en de reacties van de buurtapp op het bericht van Omroep Zuidplas laat de gemeente zaterdagmiddag in een reactie weten :

“De boodschap is dat wij enorm trots zijn op onze inwoners die zich aangesloten hebben bij ” buurtpreventie”, EN hopen dat er nog meer mensen zich aanmelden #samenstaanwijsterk(er)??”

 

Komende week is het de week van de veiligheid. In deze week vragen gemeenten, politie en andere hulpverleners aandacht voor de veiligheid door het organiseren van diverse activiteiten. Zo vind der aanstaande woensdag het spel boef in de wijk plaats.

De donkere dagen komen er weer aan en dat kan extra risico’s met zich meebrengen is de waarschuwing. Wees alert. Burgemeester Kats gaf een voorbeeld. Loop eens om je huis en probeer dat eens van de inbrekerskant te bekijken. Als je in wilt breken, hoe zou je dat dan doen en dan kom je vanzelf op de zwakke punten. Zie je verdachte situaties? Altijd melden.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.