Bedrijven in Nieuwerkerk opgelicht door criminelen

Meerdere bedrijven en klanten in Nieuwerkerk aan den IJssel en omgeving zijn de laatste tijd opgelicht door criminelen. Dat meldt de politie. De criminelen hackten de e-mailaccounts van de bedrijven. De politie onderzoekt vijf zaken.

Via het gehackte e-mailaccount stuurden de criminelen – die meestal vanuit het buitenland opereren – facturen aan klanten met daarin de smoes dat het rekeningnummer van het bedrijf gewijzigd is. Nietsvermoedend betaalden verschillende klanten deze facturen. De schade loopt volgens de politie in de nu bekende gevallen tot boven de honderdduizend euro. Criminelen sturen volgens de politie ook steeds vaker per e-mail een betaalopdracht naar de administratie van een bedrijf om geld over te maken naar een ‘zogenaamde’ klant. Dit doen ze dan uit naam van de directeur/CEO, waarbij zij gebruik maken van een nep e-mailadres dat erg lijkt op het daadwerkelijk e-mailadres van de directeur/CEO. ‘Criminelen gebruiken daarbij informatie die zij vinden op de websites en de social media-pagina’s van bedrijven, zoals LinkedIn.’

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.