Code ROOD in de Zuidplas, een dag met ongemak en plezier

 

 

Het KNMI heeft voor vanmiddag, maandag 11 december, code oranje afgegeven, dit betekent dat er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. De sneeuwresten zorgde vanmorgen al voor vele glijpartijen van auto’s voetgangers en fietsers. Ondanks dat de strooiploegen van de gemeente Zuidplas de wegen hebben gestrooid is het op veel plaatsen spekglad. Op de snelwegen in de regio  kon vanmorgen goed worden doorgereden. Door de weers waarschuwingen bleven waarschijnlijk veel automobilisten een dagje.

 

Wij hielden u vandaag op de hoogte via onderstaande blog:

 

 • Ook vandaag, maandag 11 december beloofd weer een extreme weer-dag te worden. Het gaat rond het middaguur behoorlijk hard sneeuwen, wat behoorlijke verkeershinder gaat geven.

 

 • diverse scholen in de regio hebben besloten het lesrooster aan te passen. Zo zijn er in Gouda enkele scholen die de deuren gesloten houden en de leerlingen vrijaf krijgen. In Rotterdam eindigen op enkele scholen de lessen rond het middaguur. In Nieuwerkerk aan den IJssel gaan de lessen op het Comenius college vooralsnog door tot 12:00 uur. De school heeft besloten dat er dan 12 uur geen lessen meer zullen worden gegeven en dat de leerlingen naar huis worden gestuurd zodat ieder in de gelegenheid is veilig thuis te komen.

 

 • De gemeente Zuidplas is druk aan het werk op de wegen. De strooiploeg rijdt met 7 eigen voertuigen en 6 ingehuurde aannemers en doen er alles aan om doorgaande wegen begaanbaar te houden. Tijdens sneeuwen heeft het geen nut om te strooien omdat door het smelten van de sneeuw het zout verdunt en wordt er alleen sneeuw geschoven.

 

 • afvalverkerkingsbedrijf Cyclus die onder andere verantwoordelijk is voor het ophalen van oud papier en plastic laat weten dat er voorlopig nog wordt doorgegaan met het ophalen van het vuil. Mocht de situatie zo wijzigen dat het gevaarlijk en onmogelijk wordt om veilig het werk te doen dan stopt met deze werkzaamheden.

 

 • Onze regio  lijkt de volle laag te krijgen.
onze regio lijkt de volle laag sneeuw te krijgen
 • Het KNMI heeft code rood afgegeven.  Dit is een echt weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen  dat het maatschappij ontwrichtend kan zijn.

 

 • Het wordt stilaan drukker op de snelwegen in de regio. Op de A20 rijd het verkeer nog door maar de snelheid  is wel een stuk lager. De linkerbanen raken momenteel behoorlijk wit. Rijkswaterstaat strooit flink op de snelwegen.
de A20 bij Nieuwerkerk aan den IJssel

 

 • De geplande werkzaamheden op de N19 bij Nieuwerkerk aan den IJssel gaan komende nacht niet door in verband met het slechte weer. Woensdag 13  december gaat men daar verder.

 

 • Waar op de A20 nog met enige voorzichtigheid kan worden doorgereden, lijkt het erop dat met massaal voor de binnenwegen heeft gekozen om thuis te komen. Al de hele middag is het bijzonder druk op de Hoofdweg vanuit Rotterdam richting Nieuwerkerk aan den IJssel.

 

 • En terwijl het druk is op de Hoofdweg werd de politie opgeroepen voor een melding  op de rotonde Hoofdweg/Europalaan. Een automobilist gleed met zijn auto door de gladheid  de rotonde af. Een klant van het nabijgelegen benzinestation heeft de man hulp geboden door de auto weer vlot te trekken.
(foto: Jaqueline van Gelderen)
 • Vervoersbedrijf Arriva is gestopt met de dienstregeling. “Het is te gevaarlijk op de weg om de reiziger veilig te vervoeren. Dit houdt in dat de bussen 175, 177, 190 en 383 niet meer rijden. Busreizigers zullen dus een alternatief moeten zoeken om thuis te komen, de Nederlandse Spoorwegen heeft extra lange treinen ingezet om het aantal reizigers aan te kunnen.

 

 • 17:15 uur .Onze weerman leen de Koning houdt al de hele dag de weersituatie in de gaten. Het wordt langzamer minder slecht en morgen wat minder problemen in het verkeer. De komende avond valt er nog af en toe enige sneeuw, later vanavond en vannacht wordt het af en toe droog.

 

 • Diverse (sport)verenigingen hebben hun wekelijkse maandagavondactiviteiten geannuleerd zoals eXplosiondance  in Nieuwerkerk aan den IJssel. ” Wij vinden veiligheid erg belangrijk en daarom hebben wij de keus gemaakt om dansen af te lasten voor vandaag.” aldus Linda Kramer van eXplosiondance. Naast het Korfbal (wedstrijd Nieuwerkerk-Zuidwest 19) gaat ook de ledenvergadering van Tennisclub Nieuwerkerk vanavond niet door.

 

 • Opmerkelijk stil op de wegen in Nieuwerkerk. Veel automobilisten hebben code rood serieus genomen. De A20 rijd goed door. Wel heeft een enkele automobilist veel moeite om de de rotonde Europalaan-Ringvaartlaan te berijden. Spiegelglad daar op dit moment

 

 • Een noodkreet op onze facebookpagina van Marielle Graveland uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Door de sneeuw is er een volière bij haar vader ingestort. Hierdoor is er een jufferkraanvogel ontsnapt. Omgeving Eerste Tochtweg. Mocht u deze vogel toevallig zien, zou u dat dan willen melden.  De dierenambulance is al op de hoogte gebracht.

 

 • Maar naast hinder ook vandaag weer veel plezier voor jong en oud in de sneeuw. Zoals op dit moment op de dijk bij de Witte brug. Daar glijden tientallen grote en kleine kinderen ( en af en toe hele grote kinderen) met veel plezier met slee van de dijk.

 • De strooidienst van de gemeente Zuidplas is nog op volle sterkte om de wegen in onze gemeente begaanbaar te houden. De strooiploeg met 7 eigen voertuigen en 6 ingehuurde aannemers doen er al de hele dag alles aan om doorgaande wegen begaanbaar te houden, een mega operatie, groot respect voor de mensen van de strooiploeg!

 

 • De sneeuwoverlast verbroederd ook! zo pakken inwoners van de Polderdreef in Nieuwerkerk aan den IJssel de gladheid in hun straat gezamelijk aan door met zijn allen de bezems en sneeuwscheppen  te pakken.

 • De sneeuwval lijkt bijna ten einde te zijn (21:30 uur). terugkijkend zijn hebben er zover bekend geen grote ongelukken voorgedaan in onze regio. Naast ongemak beleefden ook velen plezier aan het winterse landschap en het pak sneeuw variërend van tussen de 10 en 17 centimeter.  Vannacht valt nog slechts een enkele winterse bui, met wat opklaringen en later minder wind. De minimumtemperatuur komt uit tussen -1 en +2 graden.
  Morgen een beetje zon, ook verspreide buien met regen, hagel en landinwaarts sneeuw. Het wordt 2 tot 6 graden.

 

 • en hierbij sluiten wij onze winterse blog aan het einde van een zeer bijzondere weerdag. Meer mooie sneeuwfoto’s kunt u ook bekijken op onze facebooksite : je bent nieuwerkerker als die vandaag wel zeer veel bezoekers trok, dank daarvoor ! ook speciale dank aan de overige redactieleden van deze pagina voor hun buitengewone inzet vandaag.
  En tot besluit de mooie kerstboom in winterse sferen op het Raadhuisplein. Mocht u de weg nog op moeten, doe voorzichtig!
het middelpunt voor het grote kerstfeest op vrijdag 22 december.

 

 

 

 

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.