De Nieuwerkerkse Piet blijft ook dit jaar zwart.

Zwarte Piet blijft ook dit jaar in Nieuwerkerk aan den IJssel weer gewoon zwart. Dat blijkt uit een artikel te lezen in het Algemeen Dagblad. De krant hield een rondvraag onder alle gemeentes in Nederland en bracht de uitkomst hiervan in kaart.

Men kwam tot de conclusie dat  slechts bij een beperkt aantal intochten de pieten roetvegen of een ander uiterlijk hebben. Verder hebben veel pieten nog altijd oorringen, kroeshaar en dikke rode lippen. Ook in de rest van het land blijft Zwarte Piet. Alleen de grote steden zoals Amsterdam, en vandaag bekend geworden ook Rotterdam doen de zwart geschminkte Pieten in de ban.

Opmerkelijk was vorig jaar november  de belangstelling van een poll op onze facebookpagina JeBentNieuwerkerkerals…. over de zwartenpietendiscussie. Op de vraag : Hoe denken de mensen in Nieuwerkerk over de Zwarte Piet discussie reageerden 488 Nieuwerkerkers.           348 deelnemers gaven aan dat zwarte Piet gewoon moet blijven zoals deze is.

  • Zwarte Piet hoort gewoon bij het kinderfeest : 348
  • Ik word zo moe van het gezeur ieder jaar : 106
  • Zwarte piet mag best veranderen : 19
  • Zwarte Piet is Racisme : 3
  • overige: 12

Zwarte Piet zorgt al een paar jaar voor discussies en onrust, omdat de figuur geassocieerd wordt met racisme. Volgens de Kinderombudsman is Zwarte Piet in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag, omdat hij kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie. Ook doen sommige winkels Zwarte Piet in de ban. Toch verandert het uiterlijk van Zwarte Piet bij sommige Sinterklaasintochten wel, zoals in Noorden (gemeente Nieuwkoop). ‘Wij hebben al jaren een diversiteit aan pieten, zoals een Elvis Piet en een meisjes-Piet. Elke piet heeft zijn eigen kenmerken, net zoals elk mens anders is.’ Onduidelijk is nog wel welke kleur de pieten in Noorden krijgen.

De intocht van onze goedheiligman in het oude dorp in Nieuwerkerk aan den IJssel zal zijn op zaterdag 25 November 2017.

 

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.