duurzaamheidsmarkt Reigerhof groot succes

Lieke Vermeer van het Duurzaamheidsplatvorm en Suzanne Brandts van de gemeente Zuidplas waren de drijvende krachten (organisatie en stimulatie) achter een lokaal initiatief om mensen vertrouwd te maken met allerlei verantwoordde producten.

Met 26 standhouders is er een volwaardige markt neergezet in de Reigerhof. De heerlijk leven Markt.
En het thema dat daarin zit is duurzaamheid. Een begrip dat voor velen een beetje mystiek aandoet. Daarom een toelichting die op weg kan helpen om zelf verder kennis te vergaren.

Duurzaamheid is een begrip dat eind vorige eeuw is ontstaan uit het besef dat onze aarde maar een beperkte hoeveelheid grondstoffen kan leveren en de moderne mens die in een razend tempo aan het consumeren is. De club van Rome mag hier best als initiator gezien worden.

Net zoals meer zaken is ook duurzaamheid een zogenaamd container begrip geworden en zijn er heel veel detailleringen aangebracht. Zo is in deze eeuw de 3 P theorie opgesteld om dit op zich best lastige begrip duidelijker te maken. De P’s staan voor Engelse begrippen: People (mensen), Profit (winst), Planet (aarde).

Ook winst is aan de spaarzaamheid van goederen toegevoegd. Kwalijk? Niet bepaald, want als economische motieven de drijvende kracht wordt aan iets dat goed voor ons is, en zeker voor de toekomstige generaties, is daar niets mis mee. Natuurlijk zie je dan ook randverschijnselen waarbij je je afvraagt of het de lading dekt. Dat moeten we dan maar voor lief nemen of verbeteren.

Het besef moet meer en meer groeien dat we niet eindeloos de materialen die de natuur ons levert kunnen consumeren en niet nadenken over de toekomst. Een beetje tweeslachtig denken kun je hierin zien. Iedereen wil een schitterende toekomst voor zijn kinderen, maar als we alles zouden verbruiken is er geen toekomst meer. Misschien helpt dit doordenkertje mensen over de streep te halen.

Zit er voor ons dan niets in? Natuurlijk duurzaamheid helpt ook u en mij. Nu vandaag. En betere wereld is misschien voor sommigen nog wat ver van het bed, maar goede gezonde producten kan toch eigenlijk niemand weerstaan. En of het nu een paling of een stukje biefstuk is of geen plofkip meer kopen of voedingsmiddelen die biologisch geteeld zijn of enzovoort. Er zijn talloze voorbeelden. Ook producten die dicht bij huis en op verantwoordde wijze worden geteeld, helpt. Goed ook voor het milieu, want dat scheelt zo maar weer een dot uitlaatgassen. En dan het besparen van energie. Isolatie of zonnepanelen of de fiets weer pakken.

Wie de duurzaamheidsmarkt van Zuidplas afgelopen zaterdag 7 oktober 2017 in de Reigerhof heeft bezocht, heeft talloze voorbeelden kunnen zien van ook kleine ondernemers, of misschien mag ik wel zeggen juist kleine lokale ondernemers die hun nek uit durven steken en bewuste keuzes maken.

We willen allemaal van de welvaart genieten en daarom is het ook onze taak om goed voor de mensen en het milieu te zorgen. Want dit onderwerp en welvaart is helaas niet voor iedereen weggelegd. Dat is een sociaal probleem van onze maatschappij dat helaas (nog) niet gekoppeld is aan dit onderwerp. Niet iedereen kan zich deze luxe veroorloven. Als we dit verzaken is de toekomst van de mensheid in het geding. Wij hebben nu een verantwoordelijkheid voor de toekomstige generaties die zullen komen.

En dat zie je sterker op macro economische schaal. Wanneer wij bijvoorbeeld alle fossiele brandstoffen verbruiken, zal de volgende generatie met een enorm probleem zitten. Dit geldt ook voor vraagstukken als opwarming van de aarde, CO2-uitstoot en voedselproblematiek in het algemeen. En natuurlijk is er bij duurzame ontwikkeling sprake van een evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen. En mogen we ook wat verwachten van de politiek. Ook onze lokale politiek die het onderwerp met meerder zaken op de agenda heeft staan. En daar hoor je ook over plussen en minnen, maar zoveel zielen zoveel wensen.

Een commissie van de Verenigde Naties (VN-commissie Brundtland uit 1987) heeft het als volgt gedefinieerd:
“Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”

Duurzaamheid is een veel groter begrip en bevat onderwerpen als: energie, milieu, mobiliteit, maar ook politiek, gezondheidszorg en techniek. Het gaat over de schaarste van onze hulpbronnen waarmee wij welvaart voortbrengen. Voor ons en voor ons nageslacht.

Er is nog veel meer over te vertellen, maar we moeten met zijn allen maar eendrachtig gaan weken aan het gezegde: Verbeter de wereld en begin bij jezelf.

En in dat kader is de duurzaamheidsmarkt in Zuidplas een geweldige activiteit. U kunt nu gelijk aan de slag.

bron en foto’s : Omroepzuidplas.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.