Inwoners krijgen jodiumtabletten tegen eventuele nucleaire ongelukken

Ook bij inwoners in Nieuwerkerk aan den IJssel valt de komende weken een doosje met jodiumtabletten in de bus. De overheid stuurt deze naar huishoudens binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale. De pillen beschermen tegen het radioactieve jodium dat bij een kernongeluk vrij kan komen.

Niet iedereen in Nederland krijgt de pillen opgestuurd. Hoe verder iemand van een kernreactor afwoont, hoe lager de mogelijke blootstelling aan radioactief materiaal, is de redenering. Ook speelt mee dat mensen een kleinere kans hebben op het ontwikkelen van schildklierkanker door radioactief jodium als ze ouder zijn.

Op de website jodiumpostcodecheck.nl staat aangegeven welke regio’s de jodiumtabletten opgestuurd krijgen.

 

Zone jodiumtabletten

In heel Nederland krijgen in totaal zo’n 1,2 miljoen huishoudens pillen opgestuurd. Het gaat om mensen tot en met veertig jaar die binnen twintig kilometer van een kernreactor wonen en om huishoudens met kinderen tot achttien jaar die binnen een straal van honderd kilometer van een kernreactor wonen.

Nederland telt nog maar een grote kerncentrale die vol in bedrijf is en die staat in Borssele. Maar omdat in Duitsland en België reactoren niet ver van de grens staan, lopen grote delen van Nederland gevaar als daar iets misgaat.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.