Verbazing SP over geheimzinnigheid uitslag verkiezingen Zuidplas

De fractie van de SP heeft schriftelijke vragen gesteld over de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. De SP wil weten waarom de gemeente Zuidplas zo streng is met het verspreiden van de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart j.l. De detailuitslagen zijn maar kort ter inzage neergelegd en mochten niet gekopieerd of gefotografeerd worden. In andere gemeenten zijn deze uitslagen wel openbaar en digitaal beschikbaar. In het verleden verstrekte Zuidplas ook deze gegevens. Niet alleen inwoners, maar ook de media krijgen geen uitslagen toegezonden.

Fractievoorzitter Jan Baas : “We hebben het college gevraagd of ze onze mening deelt dat hierdoor een zweem van geheimzinnigheid rond de uitslagen ontstaat. Bij alle voorgaande verkiezingen kregen we wel die uitslagen”. De detailuitslagen worden door de SP gebruikt om te kijken hoe men het doet per wijk of dorp en welke kandidaat waar veel of juist weinig stemmen gekregen heeft.

Baas vervolgt :”wel wereldwijde pers halen met de manier van stemmen maar dan de uitslag dan niet openbaar maken komt raar op mij over. We willen weten of een WOB verzoek wel gaat werken. Desnoods dient mijn partij deze alsnog in maar laten we eerlijk zijn, te gek dat dit nodig zou moeten zijn voor een feest van de democratie : de verkiezingen!”

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.