Weer pech voor Nieuwerkerkse ijsbaan.

Als de temperaturen in de winter  gaan dalen, dan gaat menig schaatshart kloppen. zo ook in Nieuwerkerk aan den IJssel. en als je hier aan schaatsen denkt, dan denken velen van ons aan de ijsbaan in het Hitlandbos.

Dat de combinatie ijsbaan en het recreatiegebied al jaren geen gelukkige combinatie is , is velen bekend. Iedere winter komen de schaatsliefhebbers voor soms onverwachte zaken te staan, en dat de ijsbaan lekt is al bijna 20 jaar bekend. Slecht maai onderhoud, geen water in de baan, bijna alles is de afgelopen jaren voorbij gekomen. Onze lokale weerman en schaatsfanaat Leen de Koning plaatse vandaag een schrikbarend bericht op onze facebookpagina.

Door oplettendheid ontdekte Leen dat het dijkje rondom de baan was losgewoeld in verband met de aanleg van een wandelpad wat daar moet komen.”Niemand stond er waarschijnlijk bij stil, dat als je het dijkje losmaakt, het water er wel heel eenvoudig uit kan” aldus Leen.

(foto: Leen de Koning).

Daarnaast was de pomp defect die zorgt dat het water in het schaatsbaan opeen juist niveau blijft. De firma Reijm heeft het inmiddels voor elkaar gekregen om deze weer aan de praat te krijgen. Er zat een leiding verstopt waardoor de pomp het water niet meer kwijt kon. Volgens Leen de Koning zal vrijdagmiddag de ijsbaan weer vol met water moeten staan. En dat is net op tijd, want als de vorst komende week echt toeslaat dan moet de pomp weer uit, anders blijft het water in beweging of komt er water op het ijs.

de pomp is inmiddels weer gerepareerd. (foto: Leen de Koning).

Op facebook veel verontwaardigde reacties op het zoveelste euvel rondom de ijsbaan. Ook worden er ideeën geopperd zoals asfalteren van de baan. “in de zomer een mooie plek om te skaten en voor evenementen, in de winter met een dun laagje ijs veel schaatsplezier”. Het recreatieschap verzorgt alles rondom de baan, de gemeente Capelle en Nieuwerkerk (Zuidplas) zijn de toezichthouders.

 

Het wachten is dus op de flinke vorst komende week en het is te hopen dat de baan geen lekkages meer gaat vertonen.

(foto: Leen de Koning).

wordt vervolgd!

 

 

 

 

 

 

Eerder in het nieuws

One Thought to “Weer pech voor Nieuwerkerkse ijsbaan.”

 1. Combinatie ijsbaan en recreatiegebied geen gelukkige combinatie?
  De ijsbaan is in de jaren 1992/1993 aangelegd door de Landinrichtingscommissie Hitland en is in januari 1996 als onderdeel van het gehele recreatiegebied Hitland overgedragen aan het recreatieschap. Er is inderdaad toen al geconstateerd, dat de ijsbaan niet optimaal was aangelegd en lek was. Maar het recreatieschap heeft op diverse momenten wel verbeteringswerkzaamheden aan de ijsbaan uitgevoerd. Zo is er al in 1996 een verticale kleiwand en folie tot onder grondwaterniveau in de dijkjes aangebracht om het doorsijpelen van water tegen te gaan. Een aantal jaren later is dit herhaald, waarbij een nog dikkere laag folie is toegevoegd.
  De natuur laat zich echter moeilijk bedwingen. Mollen en muizen blijven gangen graven en hebben ook door de kleiwand en het folie gangen gegraven in het dijkje. Hierdoor lekt de ijsbaan een beetje, maar het water kan gemakkelijk op peil gehouden worden met de pompput. We hebben uiteindelijk die lekkage maar geaccepteerd, omdat een echt waterdichte bak maken heel veel geld kost.
  Voor wat betreft slecht maaionderhoud wil ik het volgende opmerken. In de loop der jaren is gebleken, dat gras in de koude maanden zelfs onder water nog groeit. Er wordt dan ook zo laat mogelijk gemaaid, wat er op neerkomt, dat we bij verwachte vorst maaien en de ijsbaan onder water zetten. Dat is ook afgelopen jaar gebeurd, maar desondanks is momenteel goed te zien, dat het gras in het iets ondiepere deel van de ijsbaan boven het water uitkomt. Het water komt echter nog zo’n 10 cm hoger en dan zal het wel meevallen.
  Voor wat betreft het “loswoelen van het dijkje” wil ik melden, dat er ruim boven het waterniveau over een breedte van 1,5 m slechts ca 10 cm grond is losgemaakt. Met deze losgemaakte grond wordt het dijkje iets opgehoogd en er wordt later een nieuw pad aangelegd. Deze werkzaamheden hebben geen enkele invloed op het waterpeil en tijdens vorst wordt er niet gewerkt.
  Toen we begin deze week de pomp weer aanzetten om meer water in de ijsbaan te zetten bleek, dat er een aanvoerbuis verstopt zat. Dit probleem is afgelopen woensdag en donderdag verholpen en de pomp functioneert weer normaal. Binnenkort zal de ijsbaan weer helemaal vol staan. Hopen op wat strengere vorst dit weekend en dan kunnen de mensen volgende week schaatsen.

  Jan Lassche
  Recreatieschap Hitland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.