Zwarte Piet blijft dit jaar Zwart in Nieuwerkerk aan den IJssel

Zwarte Piet blijft ook dit jaar in Nieuwerkerk aan den IJssel gewoon zwart. Dat blijkt uit een artikel van Omroep West. De regionale omroep deed een rondvraag in vele gemeentes in Zuid Holland en kwam tot de conclusie dat  slechts bij een beperkt aantal intochten de pieten roetvegen of een ander uiterlijk hebben. Verder hebben veel pieten nog altijd oorringen, kroeshaar en dikke rode lippen. Ook in de rest van het land blijft Zwarte Piet.

Opmerkelijk was afgelopen week de belangstelling van een poll op onze facebookpagina JeBentNieuwerkerkerals…. over de zwartenpietendiscussie. Op de vraag : Hoe denken de mensen in Nieuwerkerk over de Zwarte Piet discussie reageerden 488 Nieuwerkerkers totaal.  348 deelnemers gaven aan dat zwarte Piet gewoon moet blijven zoals deze is.

  • Zwarte Piet hoort gewoon bij het kinderfeest : 348
  • Ik word zo moe van het gezeur ieder jaar : 106
  • Zwarte piet mag best veranderen : 19
  • Zwarte Piet is Racisme : 3
  • overige: 12

Zwarte Piet zorgt al een paar jaar voor discussies en onrust, omdat de figuur geassocieerd wordt met racisme. Volgens de Kinderombudsman is Zwarte Piet in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag, omdat hij kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie. Onlangs maakte RTL bekend de traditionele Zwarte Pieten te vervangen door ‘schoorsteenpieten’ met donkere roetvegen op het gezicht. Ook doen sommige winkels Zwarte Piet in de ban. Toch verandert het uiterlijk van Zwarte Piet bij sommige Sinterklaasintochten wel, zoals in Noorden (gemeente Nieuwkoop). ‘Wij hebben al jaren een diversiteit aan pieten, zoals een Elvis Piet en een meisjes-Piet. Elke piet heeft zijn eigen kenmerken, net zoals elk mens anders is.’ Onduidelijk is nog wel welke kleur de pieten in Noorden krijgen.

Net als veel andere organisatiecomités volgt Noorden daarbij het ‘Sinterklaasjournaal’, dat woensdagavond voor het eerst wordt uitgezonden. Boskoop staat ‘open voor eventuele veranderingen in het uiterlijk’, maar wijst er wel op dat dat ten koste kan gaan van het aantal mensen dat wil meewerken aan het feest.

De intocht van onze goedheiligman in het oude dorp in Nieuwerkerk aan den IJssel zal zijn op zaterdag 19 November 2016

 

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.