Dunea start podcastserie om 150-jarig bestaan te vieren

Drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea start vandaag met een podcastserie om haar 150-jarig bestaan te vieren. In de serie geven (oud)medewerkers van Dunea een bijzonder inkijkje in de rijke geschiedenis van ‘duin en water’. In de eerste aflevering vertellen directeur Wim Drossaert en oud-directielid Ad de Waal Malefijt alles over het lastige proces van betrouwbaar drinkwater maken, de grootste uitdagingen van vroeger én nu, waarom de kraan misschien dicht moet en hoe spruitjes bijna een drinkwatercrisis veroorzaakten. 

Het idee voor een podcastserie is ontstaan door alle mooie verhalen van oud-medewerkers over hoe het vroeger ging. Zij hebben het werk door de jaren heen zien veranderen, en zien ook dat er nog veel verandering – zoals toekomstige nieuwe drinkwaterbronnen – voor de deur staat. In de oude directiekamer van de productielocatie in Bergambacht halen (oud)medewerkers herinneringen met elkaar op voor de podcast. 

Meer afleveringen

Dit jaar komt er iedere 2 maanden een nieuwe aflevering van de podcast online, in totaal telt de serie 6 afleveringen. Zo komen eind april oud-duinwachter Hans van Engeldorp Gastelaars en zijn zoon Bart aan het woord over hun belevenissen in Meijendel, Solleveld en de andere duingebieden die Dunea beheert. Zij vertellen hoe een nachtexcursie bijna uit de hand liep en over waarom de duinen zo belangrijk zijn.

Waar te beluisteren/kijken?

De podcast is te beluisteren via Spotify of Apple podcast en te bekijken via YouTube. Op dunea.nl/150jaar staat meer over het 150-jarig bestaan van Dunea.

Achtergrondinformatie

In 2024 viert Dunea haar 150-jarig bestaan. In 1874 begon de Duinwaterleiding van ‘s-Gravenhage (DWL) met waterwinning in de duinen bij Scheveningen. Voor die tijd werd in Nederland ongezuiverd water uit sloten, rivieren, putten en andere bronnen gedronken. Dit veroorzaakte regelmatig uitbraken van cholera- en tyfus waaraan duizenden mensen stierven. Gelukkig ligt deze tijd ver achter ons. Er is veel veranderd in 150 jaar en er zal ook de komende jaren nog veel veranderen om aan de watervraag te kunnen blijven voldoen. 

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.