Het verkeersexamen komt er weer aan

Komende week zult u ze wellicht weer voorbij zien fietsen, ietswat nerveuze groep 7 leerlingen in oranje hesjes die praktisch moeten aantonen te beschikken over kennis van de regels in het verkeer.

Bijna 500 leerlingen in onze gemeente Zuidplas zullen aan het verkeersexamen, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland, afdeling Zuidplas deelnemen.

Op dinsdag 15 mei vinden de eerste examens in de gemeente plaats. Zowel ’s ochtends als ’s middags worden examens in Nieuwerkerk afgenomen. Woensdag 23 mei is Moordrecht aan de beurt, en vrijdag 25 mei worden de examens in Moerkapelle en Zevenhuizen afgenomen.

De examens worden georganiseerd door VVN Zuidplas, met ondersteuning van politieteam Waddinxveen-Zuidplas, de gemeente Zuidplas en vele vrijwillige ouders.

Dat verkeerseducatie en de daarbij behorende examens broodnodig zijn blijkt uit ongevalscijfers van de laatste jaren. Hoewel deze in eerste instantie daalden is het aantal slachtoffers onder jongeren het laatste jaar schrikbarend toegenomen. De deelnemende jeugd gaat na volgend schoolseizoen naar de middelbare school, waarbij ze zich buiten hun comfortabele leef- en woongebied zullen moeten begeven. VVN hoopt met de examens de kinderen voor te bereiden op situaties, die ze bij hun toekomstige woon- /schoolverkeer naar de middelbare school ook zullen meemaken.

In alle dorpen zijn routes uitgezet, waarin zoveel mogelijk onderdelen zijn opgenomen, waarvan de leerlingen kunnen laten zien dat ze daar goed mee om kunnen gaan. Vooral op die punten zullen de deelnemers door vrijwilligers beoordeeld worden om een beeld te krijgen van hun verkeersinzicht.

De routes zijn t.o.v. vorig jaar niet of nauwelijks gewijzigd. Wel zijn in Zevenhuizen en Nieuwerkerk andere start-/finishlocaties in gebruik genomen vanwege de sloopwerkzaamheden bij de voormalige startlocaties. In Nieuwerkerk wordt gestart bij het Hervormd centrum tegenover de Meander en in Zevenhuizen starten en finishen de
leerlingen op de parkeerplaats bij dorpshuis Swanla. De start in Moordrecht vindt elk jaar plaats op het Kerkplein en in Moerkapelle gebeurt dat bij dorpshuis OpMoer. VVN hoopt dat alle verkeersdeelnemers zich aan de verkeersregels houden, en dus geen voorrang aan de deelnemers verlenen waar dat niet hoort te gebeuren: dat wekt voor iedereen verwarring en geeft geen inzicht in de verkeerskennis van de examenkandidaten.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.