Kan gemeentehuis goedkoper?

Op 29 juni bespreekt de gemeenteraad van Zuidplas de alternatieven voor de huisvesting van de gemeente. Het college van B&W heeft de raad vier varianten van verbouw en nieuwbouw van het gemeentehuis voorgelegd, variërend van ongeveer 6 tot ruim 11 miljoen euro. Volgens de fractie van PvdA/GroenLinks zijn alle vier die alternatieven te duur. Na een jaar tevergeefs vragen om een goedkope variant, hebben ze deze daarom nu zelf ontwikkeld. Deze variant, Beter Benutten, richt zich op betere dienstverlening en slim benutten van het bestaande gebouw. De kosten zijn ongeveer 3,2 miljoen euro. Dat is iets meer dan de helft van het goedkoopste alternatief dat het college uitgewerkt heeft.

PieterRaadslid Pieter Beeldman van PvdA/GroenLinks vindt dat het college bij haar vier varianten de slopershamer wel heel gemakkelijk hanteert. “Wij hikken er erg tegenaan dat een nog maar 28 jaar oud gebouw, dat er nog prima uitziet, tegen de grond moet of zo grootschalig gestript wordt. Dat lijkt ons kapitaalvernietiging en niet duurzaam”. Het is volgens Beeldman oud denken om de boel meteen plat te gooien als de installaties te oud zijn geworden. “Dat is een nieuwe keuken kopen omdat de koelkast kapot is. Dat is verspilling”.

Pieter Beeldman
Pieter Beeldman

In plaats van deze makkelijke weg in te slaan, heeft PvdA/GroenLinks gekeken of je met creativiteit het bestaande gebouw beter kunt benutten. Daarbij is gezocht naar win-win. Beeldman: “Van andere gemeenten, zoals Woerden, leerden we dat goede dienstverlening juist ook buiten het gemeentehuis kan plaatsvinden. Naar de inwoners toegaan en bijvoorbeeld paspoorten thuis laten bezorgen. Dat scheelt ruimte in het gemeentehuis”. Dat combineert de partij met het invoeren van flexwerken in de bestaande ruimtes. Daardoor hoeft niet de hele binnenruimte gestript te worden. Dat is een grote kostenpost in alle verbouwvarianten van het college. Ook in het plan van PvdA/GroenLinks kan daardoor de dure huur van gebouw de Saffier, waar nu veel ambtenaren werken, worden beëindigd. Daardoor is het plan jaarlijks 200.000 euro goedkoper dan de goedkoopste variant van het college en ook veel voordeliger dan de bestaande situatie.

In het plan wordt wel een fors bedrag uitgetrokken voor groot onderhoud van de gevel, het dak en de technisch afgeschreven installaties, die vervangen worden door duurzame installaties, wellicht warmtepompen. Dat geeft een energiebesparing van 30 procent. Ook heeft het dak de mogelijkheid voor zonne-energie.

Aandachtspunt is volgens Beeldman nog wel de financiële onderbouwing. “We hebben één op één de gegevens uit de raming van het college gehaald. Daarbij valt ons op dat er wel heel positief geraamd is. Er is in de raming van de vier alternatieven van het college geen rekening gehouden met risico’s en er staat een hele kleine post onvoorzien in” De kans is volgens Beeldman levensgroot dat die alternatieven meer gaan kosten. “Daarom hebben we voor dit alternatief alvast twee ton extra als onvoorzien opgenomen”.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.