14 augustus 2024: Vlag halfstok bij Indië-monument en gemeentehuis

Een dag voor de Nationale Indië-herdenking zal bij het Indië-monument op het herdenkingsplein aan de Kerklaan in Nieuwerkerk aan den IJssel de Nederlandse vlag halfstok hangen vanaf 18:00 uur tot zonsondergang. Ook voor het gemeentehuis hangt de vlag op woensdag 14 augustus halfstok ter nagedachtenis aan de omgekomen militairen en burgers in voormalig Nederlands- Indië in de periode 1941-1951. Het college vindt het een passend gebaar naar de nabestaanden van veteranen en slachtoffers en wil inwoners van Zuidplas de gelegenheid geven hierbij stil te staan.

Op donderdag 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van voormalige Nederlands-Indië. De oorlogservaringen en de grootschalige ontheemding die volgden, werken tot op de dag van vandaag nog door bij inmiddels 2 miljoen Nederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie en in onze samenleving als geheel.
De landelijke herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument aan de Teldersweg in Den Haag. Op overheidsgebouwen hangt op 15 augustus de Nederlandse vlag in top.

Achtergrond
Sinds 2019 vindt de jaarlijkse kranslegging bij het Indië-monument in Nieuwerkerk aan den IJssel plaats op 4 mei. Tot die tijd stond dit monument op een andere plek waar op 14 augustus de jaarlijkse herdenking en kranslegging plaatsvond. Het Indiëmonument is nadien verhuisd naar het herdenkingsplein waar zich ook het oorlogsmonument bevindt.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.