Burgemeester Weber over korte lockdown: “Samen gaan wij hier uitkomen” (Video)

Naar aanleiding van de vrijdagavond bekend geworden verscherpte maatregelen in deze corona crisis richt burgemeester Han Weber zich in een videoboodschap tot de inwoners van Zuidplas.

Weber geeft aan dat het aantal besmettingen in Zuidplas nog niet eerder dit hoge  niveau bereikt heeft en vraagt ieder de afgekondigde regels na te leven. Weber spreekt uit dat de verhoudingen in de samenleving verharden waarbij men meer tegenover elkaar komt te staan dan dat men eerder in de corona crisis deden.

Het demissionaire kabinet heeft vrijdag strengere coronaregels aangekondigd, omdat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft stijgen en er hardere actie nodig is.

Vanaf zaterdag 13 november om 18:00 uur geldt een “korte milde lockdown”. Dat houdt in:

Aangepaste sluitingstijd

De horeca en essentiële winkels moeten eerder hun deuren sluiten: om 20:00 uur. Daarmee wil het kabinet het aantal bewegingen van mensen beperken. Deze maatregel geldt voor:

  • alle horeca, zoals cafés, kroegen en restaurants
  • essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels en drogisterijen

Andere winkels moeten al om 18:00 uur dicht, net als onder meer kappers, nagelstylisten en casino’s. Bezoekers van bijvoorbeeld cafés en restaurants moeten weer verplicht een vaste zitplaats hebben. Ook moeten zij bij binnenkomst een coronatoegangsbewijs laten zien.

Verder kunnen evenementen tot 18:00 uur plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1250 personen per ruimte. Deze verplichte sluitingstijd geldt niet voor kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen.

Geen publiek bij sportwedstrijden

Om het aantal bewegingen van mensen te beperken, legt het kabinet ook het bezoeken van sportwedstrijden aan banden. Zowel bij professionele als amateurwedstrijden zijn toeschouwers niet welkom. Er mag dinsdag dus ook geen publiek zijn bij de voetbalwedstrijd van Nederland tegen Noorwegen.

Onderwijs

Voor het mbo, hbo en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per zelfstandige ruimte (exclusief personeel) van 75 personen. Dit geldt niet voor ruimten gebruikt voor tentamens en examens.

Thuiswerkadvies

Het advies vanuit het kabinet om thuis te werken, wordt verder aangescherpt. Vanaf vorige week zaterdag gold het advies om zeker de helft van de tijd thuis te werken, vanaf zaterdag wordt dit aangescherpt en geldt opnieuw:

  • werk zoveel mogelijk thuis, tenzij het echt niet anders kan.

Aantal bezoekers

Veel nieuwe besmettingen worden op bezoek bij iemand anders thuis opgelopen. Daarom wil het kabinet het aantal bezoekers thuis graag terugdringen. Je mag daarom maximaal:

  • vier gasten van 13 jaar en ouder thuis ontvangen

Het kabinet benadrukt daarbij nogmaals de eigen verantwoordelijkheid van mensen: hou je aan de regels, beperk het bezoek en hou netjes afstand. Houd vooral afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.