Zuidplas-Sport: Defensief sterk Nwk wint bij KVS (14-21)

In een heerlijk zonnig Scheveningen heeft CKV Nieuwerkerk een hele belangrijke zege geboekt op KVS. Na een stroeve start liep Nieuwerkerk uit naar een 3-9 voorsprong na 20 minuten. Een sterke fase van KVS zorgde voor 8-9. Toch ging Nieuwerkerk rusten met een ruime voorsprong van 8-11. In verdedigend opzicht stond Nieuwerkerk, behoudens die 5 super minuten van KVS, heel sterk! Er werd heel veel druk gelegd op de aanvallen van KVS. Dat bleef in de tweede helft ook zo. Toch bleef het lang spannend. Een kwartier voor tijd was het nog een wedstrijd bij 12-14. In de slotfase liep een sterker Nieuwerkerk uit naar een verdiende zege van 14-21. In de strijd om de titel met Unitas twee hele belangrijke punten.

Na 5 speelronden stonden Nieuwerkerk en KVS samen op 8 punten. Beide teams hadden alleen van Unitas verloren. De verliezer van dit duel zou op 4 punten achterstand komen van Unitas. In deze poule bijna al een onoverbrugbare achterstand. Wellicht dat die druk op deze wedstrijd zorgde voor een onrustige en matige openingsfase. Er was wel heel veel publiek aanwezig op het gezellige terrein van KVS in Scheveningen.

In de 4e minuut vielen de eerste goals uit handen van Laura v.d. Linden en Laura Dijkhuizen (KVS) 1-1. Na tien minuten stond Nieuwerkerk, ondanks veel matige aanvallen, op 1-3 door rake schoten van Dani Hoogendoorn en Cathy van Horik. Aan de andere kant stond het vak van Stuurstraat, Brouwer, V.d. Linden en Dingjan werkelijk perfect te verdedigen. Het dwong KVS al snel tot wisselen in de eerste helft.

Een oude bekende uit Zeeland schoot de 2-3 binnen voor KVS uit een fraaie wijkbal. Het was Gijs Gilissen van Swift. Met Swift speelde Gilissen de laatste jaren vaak tegen Nieuwerkerk en bijna altijd won hij en speelde hij sterk. Ook zaterdag liet hij zich gelden, al was zijn directe tegenstander Koen Collee dit keer wel de sterkere van de twee.

Stuurstraat kopieerde de wijkbeweging van Gilissen en schoot de 2-4 binnen, gevolgd door een slimme goal van Hoogendoorn onder de korf. De 3-5 van Naomi Grootscholten werd gevolgd door twee snelle en fraaie treffers van Dingjan (goeie actie V.d. Linden!) en Brouwer. De vliegende goal van Brouwer (3-7) was genieten. KVS nam een time out maar zag daarna Nieuwerkerk captain Collee twee fraaie schoten maken. Na ruim 20 minuten was het zo 3-9 voor Nieuwerkerk. Geen vuiltje aan de lucht. Zonder super te spelen in aanvallend opzicht wel goed weggelopen bij KVS.

Vanuit het niks kwam KVS terug in de wedstrijd, mede door het inbrengen van de boomlange Jarno Jongman. Bij KVS ging deze fase elke bal er in en met maar liefst 5 goals op rij stond het in de 27e minuut plots 8-9.

Nieuwerkerk bleef rustig en verdiende via V.d. Linden een strafworp. Zij bleef knap koel en tekende voor de belangrijke 8-10. Collee bepaalde de ruststand met een goed schot op 8-11.

Ook na rust schoot Collee als eerste raak na een lange goede aanval, 8-12. Jarno Jongman werd nu als rebounder in het andere vak gebracht en dit keer profiteerde Gilissen gelijk met zijn 4e goal. De goals vielen om en om deze fase tot aan 12-14. Voor Nieuwerkerk schoten Lotte Dingjan en Jop Brouwer raak (voor beiden hun 2e treffer).

Het laatste kwartier ging in met 12-14. In dit laatste kwartier nam Nieuwerkerk afstand. Rebounder Bram Boeter werd af en toe gebracht en hij zorgde voor de benodigde rust in het vak. Dani Hoogendoorn met een slimme en fraaie goal voor 12-15 en Collee vanaf de stip met 12-16. Na de 13-16 van Jongman mocht Stuurstraat aanleggen voor een vrije bal. Pieter Redelijkheid sprong te hard in en kreeg daarvoor een gele kaart en een strafworp. Uit de strafworp zorgde de aangeslagen Stuurstraat voor de 13-17 en de beslissing.

In de slotfase vonden Hoogendoorn (zijn 4e), V.d. Linden, Brouwer en topscoorder Collee nog de korf. De wedstrijd eindigde in een verdiende 14-21 zege voor Nieuwerkerk. Unitas won dik van BEP en staat op 12 punten. Nieuwerkerk volgt op 2 ptn achterstand. De komende weken speelt de ploeg nog thuis tegen VEO en GKV.

Doelpunten Nieuwerkerk: Koen Collee 6, Dani Hoogendoorn 4, Laura v.d. Linden 3, Jop Brouwer 3, Lotte Dingjan 2, Niels Stuurstraat 2 en Cathy van Horik 1.

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas: