Pilot afvalscheiding: 200 huishoudens Nieuwerkerk krijgen keukenbakjes voor etensresten

Ongeveer 200 huishoudens in Nieuwerkerk aan den IJssel krijgen een dezer dagen een speciaal bakje aangeboden om zodoende afvalscheiding  van groente fruit en tuinafval te stimuleren. Door middel van deze pilotactie doet de gemeente onderzoek en ervaring op met de afvalscheiding en wil men de tevredenheid hierover van de inwoners polsen.

De huishoudens die meedoen krijgen volgens de gemeente voor aanvang een brief met uitleg en na afloop wordt men verzocht een enquête in te vullen over de ervaringen.

De resultaten van de pilot moet volgens de gemeente helpen om een goede afweging te maken welke maatregelen doorgevoerd kunnen worden in de hele gemeente. Hierbij spelen naast de verbeterde afvalscheiding en tevredenheid ook de kosten een rol. 

Naast de pilot met keukenbakjes voor etensresten in Nieuwerkerk zijn er ook pilots in de andere Zuidplas dorpen. Zo vond er eerder in een deel van Moordrecht een pilot plaats waarbij huishoudens wekelijks de gft bak konden laten legen. In een deel van Moerkapelle en Zevenhuizen vond onderzoek plaats waarbij er wekelijks de PMD (plastic)zakken werden opgehaald.

In Zuidplas bestaat het restafval voor circa 12% uit PMD. Hier zijn dus nog mogelijkheden voor betere scheiding volgens de gemeente. Om het scheiden van PMD te stimuleren wordt in het pilotgebied van Zevenhuizen binnenkort een container geplaatst waar inwoners hun PMD zakken in kunnen deponeren. Mogelijk voorkomt dit het ongemak van het moeten bewaren van de PMD zakken in of rondom het huis. Dit betreft dan een extra service naast de tweewekelijkse inzameling.

Elke pilot zal zo’n  3 maanden duren.

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.