Bewoners en ondernemers toveren Dorpsstraat, West Buurtstraat
en Visserssteeg om tot Mediterraans Moordrecht

Welkom in het buitenland in eigen land. Zo luidt de slogan die groot staat afgedrukt op de poster en flyer van Mediterraans Moordrecht, een buurtinitiatief van bewoners en ondernemers uit de Dorpsstraat, West Buurtstraat en Visserssteeg in Moordrecht. Van 31 juli tot en met 4 september organiseren zij samen deze mediterraanse themamaand. Boven de straten zijn waslijnen gespannen zoals je die ook in Zuid-Europese dorpjes ziet en alle voordeuren zijn versierd met kleurrijke plantjes. De ondernemers verkopen mediterraanse producten en een aantal van hen is van plan om na 13 augustus – wanneer de corona-regels hopelijk versoepeld worden – activiteiten passend bij het thema te organiseren. Op een speciale Facebook- pagina ‘Mediterraans Moordrecht’ delen zij actuele informatie. Het initiatief is tot stand gekomen met een financiële bijdrage van Stichting Cultureel Netwerk Zuidplas en Gemeente Zuidplas.

Verbinding in de buurt
Mediterraans Moordrecht haalt het buitenland naar het Groene Hart van Nederland. De historische Dorpsstraat met aangrenzend de smalle straatjes West Buurtstraat en Visserssteeg hebben uit zichzelf al een Franse uitstraling; de straatdecoratie die bewoners en ondernemers hebben toegevoegd maakt deze sfeer compleet. Zo biedt Mediterraans Moordrecht de vele Nederlanders die dit jaar vakantie in eigen land vieren de mogelijkheid om tóch nog even het echte vakantiegevoel te ervaren. Daarmee legt het buurtinitiatief een verbinding tussen de ondernemers, de bewoners en de gemeente: de ondernemers die na een financieel zware periode wat extra aanloop krijgen, de bewoners die hun straat opgefleurd zien worden in deze toch best grijze tijd en de gemeente die nieuwe aandacht krijgt voor dit bijzondere stukje Nederland.

“Het is geweldig om te zien hoe enthousiast ondernemers, bewoners en de gemeente hier met elkaar in gesprongen zijn,” vertellen initiatiefnemers Ron Eikenhout en Jan-Pieter van IJzendoorn van kunstgalerie Mevrouw Boon in de Dorpsstraat, die het idee samen met straatgenoten Berthe Jager en Helen de Zeeuw in een korte twee maanden tot realisatie brachten. “Iedereen was meteen betrokken en hielp mee, of het nu ging om het leggen van de juiste lijntjes, het inzamelen van meer dan 100 meter wasgoed of het simpel uitlenen van een schaar. Dat heeft een positieve vibe van onschatbare waarde opgeleverd, ook voor de mensen die niet uit de deelnemende straten komen. Sinds we afgelopen weekend de buurt hebben
gedecoreerd, krijgt iedereen die op straat loopt een glimlach op zijn of haar gezicht en zetten automobilisten hun auto even aan de kant om een selfie met de waslijnen te maken.”

Het Posthuis in mediterraanse stijl beschilderd
Speciaal voor Mediterraans Moordrecht heeft de eigenaar van Het Posthuis (Dorpsstraat 57), dat al enige tijd op de slooplijst staat, het mogelijk gemaakt dat kunstschilders uit de buurt het karakteristieke pand om mochten toveren tot Italiaans landhuis, inclusief luiken, balkonnetjes én een weelderige bougainvillea. De schilderkunst is gedurende de hele periode van Mediterraans Moordrecht te bewonderen.

Officiële opening op zaterdag 31 juli
Mediterraans Moordrecht wordt aanstaande zaterdag door burgemeester Han Weber en verder in aanwezigheid van een besloten gezelschap (vanwege corona) en pers officieel geopend en is voor reguliere bezoekers vrij toegankelijk van 31 juli t/m 4 september. Op www.facebook.com/mediterraansmoordrecht start om 13:00 uur voor iedereen een radio-livestream met mediterraanse zomerhits om alvast in de stemming te komen.

foto’s :@mediterraansmoordrecht

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.