Gemeente Zuidplas breidt ereblijk uit met 2 nieuwe gemeentelijke onderscheidingen

Personen die in de gemeente Zuidplas belangeloos en vrijwillig een betekenisvolle prestatie hebben geleverd of zich actief inzetten voor de lokale gemeenschap kunnen in aanmerking komen voor een nieuwe gemeentelijke onderscheiding. Nieuw is ook de Jeugdaward voor
ongeren tot 23 jaar. Bij beide onderscheidingen behoort een oorkonde.

We hadden tot nu toe alleen voor hele uitzonderlijke gelegenheden de erespeld voor het ereburgerschap. De nieuwe gemeentelijke onderscheiding zal 4 tot 5 keer per jaar worden uitgereikt. Het moet wel exclusief blijven”, aldus burgemeester Han Weber. “Het gaat om personen – en dit kunnen ook ondernemers zijn – die veel voor Zuidplas betekenen, zonder er zelf beter van te worden. Vaak zullen het vrijwilligers zijn die wellicht minder langdurig – het nieuwe type vrijwilliger bindt zich nu eenmaal minder lang – maar wel van grote betekenis zijn voor de lokale gemeenschap.”


Het uitreiken van de gemeentelijke onderscheiding gaat in nauw overleg met de aanvrager en de gemeente. Te denken valt aan een jubileum, op de dag van de vrijwilliger, een afscheidsreceptie. De onderscheidingen zelf moeten nog worden ontwikkeld, voor de jeugdaward werkt de gemeente samen met een lokale kunstenaar.


Jeugdaward Zuidplas
“Met een kindergemeenteraad en een jongerenraad ligt het voor de hand dat we nu ook starten met een onderscheiding voor jongeren.” De wethouder Jeugd en Onderwijs, Jan Verbeek, is blij met deze uitbreiding. “Met vrijwilligerswerk kun je niet jong genoeg beginnen en als het dan ook nog kan worden beloond dan spoort dat ook andere kinderen aan om iets voor een vereniging, de buurt of een evenement te doen. Ik kijk ernaar uit om de eerste Jeugdaward uit te reiken op de internationale dag van het kind op 20 november.”


Vanaf 1 juli 2021 aanvraagformulieren beschikbaar

Op de website van de gemeente is het vanaf 1 juli 2021 mogelijk om de aanvraagformulieren te downloaden en in te vullen. Belangstellenden vinden hier ook de procedure en achtergrondinformatie. De gemeente gaat voor het toetsen van deze nieuwe gemeentelijke onderscheidingen nauw samen werken met het Vrijwilligersinformatiepunt en het jeugd- en jongerenwerk binnen Stichting ZO! nu nog Welzijn Zuidplas. Ook op de website van Stichting ZO! zullen bezoekers worden gewezen op de mogelijkheid van een gemeentelijke onderscheiding.

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.