Subsidie Klimaatadaptatie Zuidplas

Per 1 mei 2021 kunnen inwoners van Zuidplas een subsidie Klimaatadaptatie aanvragen voor de aanleg van groene of blauwe (wateropvang op dak) daken en het ontstenen en vergroenen van de tuin. De kans op overlast en schade door hevige neerslag, droogte, hitte en/of overstromingen neemt steeds meer toe. De noodzaak om de leefomgeving aan te passen aan het veranderende klimaat wordt daardoor steeds dringender. Met deze subsidie wil Zuidplas haar inwoners stimuleren om zich voor te bereiden op de komende klimaatveranderingen.

Voordelen groen en blauw dak
Groene daken bieden veel voordelen. Een groen dak helpt bij het vasthouden van regenwater, zorgt voor vergroening van de stad, voor verkoeling in de zomer en draagt bij aan een betere luchtkwaliteit. De temperatuur op een dak zonder groen kan oplopen tot 85 graden. De temperatuur op een dak mét
groen wordt maximaal rond de 35 graden. Een groen dak is ook een goede ondergrond voor zonnepanelen. Groene daken hebben een verkoelend effect waardoor zonnepanelen tot wel 8% extra rendement kunnen opleveren. Blauwe daken zorgen voor de eerste opvang van het regenwater en geven dat op een later tijdstip af. Hierdoor ontstaat minder wateroverlast op straat en minder waterschade aan gebouwen. Tot slot zorgt meer groen, ook in de tuin, voor een aantrekkelijkere woonomgeving met meer biodiversiteit.

We bieden de subsidie Klimaatadaptatie aan, omdat we alleen samen Zuidplas beter bestand kunnen maken tegen de steeds vaker voorkomende hoosbuien en langdurige droge en hete periodes. Ik hoop dan ook dat wij veel aanvragen hiervoor binnen krijgen”

Jan Willem
Schuurman, wethouder Beheer openbare ruimte.


Hoogte subsidie
De subsidie bedraagt per aanvraag minimaal €150 en ten hoogste €1500.Een combinatie van maatregelen is mogelijk. Er is maximaal € 100.000,- beschikbaar. Als dit bedrag is bereikt, kan geen subsidie meer worden verstrekt. De subsidie bedraagt maximaal de hoogte van de daadwerkelijke kosten van de uitgevoerde maatregelen. Dat betekent dat u nooit meer subsidie kunt ontvangen dan het geld dat u heeft uitgegeven aan de maatregelen.
Meer informatie
Meer informatie over de subsidie vindt u op www.duurzaamzuidplas.nl.
Een subsidie klimaatadaptatie kunt u aanvragen via: www.zuidplas.nl/subsidies-aanvragen.

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.