Een buitenbad, duikplank, drijvende recreatiekade, peuterbad in Zevenhuizerplas

Het bewonersinitiatief werkgroep ‘Zevenhuizerplas’, onderdeel van St. Wonio hebben het ontwerp gepresenteerd voor een duurzaam, energieneutraal en volledig ecologisch buitenbad in de Zevenhuizerplas aan het strand van Nesselande. Met een drijvende recreatiekade in het water een peuterbad en een veilige kinderzone, in de Zevenhuizerplas zou men van april tot en met oktober buiten kunnen zwemmen op deze unieke locatie.

Rotterdam, en de gemeente Zuidplas, beschikt met de Zevenhuizerplas over geweldig zwemwater, maar we kunnen er maar twee maanden zwemmen: in juli en augustus. Alleen dan is het water warm genoeg. Bovendien is het water eng diep, en is de plas niet gezellig. Daar wil de werkgroep iets aan doen. De gemeente heeft de plas ontworpen als recreatiestrand voor de hele stad. Werkgroep Zevenhuizerplas heeft met anderen nagedacht hoe je dat op een goede manier in kan vullen. Zo zijn er ideeën opgehaald tijdens bewonersavonden en is er geld opgehaald via crowdfunding.   Dankzij de inbreng van al deze mensen is men tot het ontwerp Duurzame badplaats Nesselande  gekomen.  

Een duurzame badplaats. Hoe werkt het?1. Een drijvende kade

Een drijvende kade in een halve cirkel in de plas wordt aangelegd. In de cirkel kunnen kinderen veilig spelen: het is er maximaal 1.40 diep. Op de kade kun je wandelen, vissen of zonnebaden. Sloepen en surfers kunnen er aanleggen.

2. Zwembad en peuterbadje

In de kade komen twee verwarmde zwembaden: één voor volwassenen (50 m.) en één voor peuters (5 m. doorsnee). De baden laten water uit de plas in, dat je voortdurend kunt verversen. Het verwarmen het water in de baden gaat met hetzelfde principe als vloerverwarming.

Hoe verwarm je het zwemwater? 

In drijvende kade zijn zonnecollectoren verwerkt. Die collectoren verwarmen buizen met water, en die buizen verwarmen op hun beurt het water in het zwembad. Je voegt dus geen andere energie toe dan zonne-energie. De kade krijgt een betonnen loopdek.

3. Kabelbaan, zandknoei-installatie en duikplank

Vanaf de kade komt er een kabelbaan over het water, voor basisschool-kinderen. Voor kleuters maken we een water- en-zandknoei-installatie aan de rand van het zandstrand. Ook op de kade, maar gericht op de plas zetten we een duikplank, voor de middelbare school-jeugd. Het wordt wel veel gezelliger in de wijk: mensen van allerlei leeftijden kunnen elkaar in de badplaats ontmoeten: vissers, surfers, zwemmers, ouders en kinderen.

Wat is de volgende stap?
De volgende stap is het bouwen van een prototype van de zonnecollector. In het prototype maken we het pierenbadje. Dan test je hoeveel energie er opgewekt wordt én hoeveel warmer het water wordt. We zoeken partners om het prototype mee te ontwikkelen. Bijvoorbeeld een financiële partner of een fabrikant.

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:

www.nieuwerkerkfm.nl

Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:

info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

One Thought to “Een buitenbad, duikplank, drijvende recreatiekade, peuterbad in Zevenhuizerplas”

  1. Richard Engel

    Is dit nep nieuws of echt?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.