Grote stap naar ontwikkeling van het Vijfde Dorp in de Zuidplaspolder

In navolging op het bidboek (2017) en de concept-ontwikkelingsvisie (2019) presenteert de gemeente Zuidplas nu het “masterplan Middengebied Zuidplaspolder”. In dit plan worden de contouren geschetst van een nieuw dorp met 8.000 woningen en nieuwe bedrijventerreinen in een vernieuwend landschap. Dit plan is mede tot stand gekomen in constructieve samenwerking met bestuurlijke partners, ideeën van omwonenden, ondernemers en (natuur)organisaties. Daartoe is er een bestuurlijke overeenkomst opgesteld tussen de gemeente Zuidplas, de provincie Zuid-Holland en de Grondbank RZG Zuidplas die de basis vormt voor de realisatie van het masterplan.

De provincie Zuid-Holland heeft de Zuidplaspolder in 2004 aangewezen als ontwikkel-locatie voor woningbouw. Dat had een reden, want er is al jaren een grote vraag naar woningen. En dan vooral betaalbare woningen en huizen voor kleine huishoudens. Tot nu toe heeft de gemeente Zuidplas zich vooral gefocust op de uitbreiding van de bestaande dorpen. Echter dat is niet voldoende. Er is noodzaak om samen verder te bouwen. De afgelopen jaren heeft de gemeente Zuidplas in samenspraak met de bestuurlijke partners hard gewerkt aan de planvorming voor het Middengebied: van bidboek, concept-ontwikkelingsvisie tot masterplan en een bestuurlijke overeenkomst met de partners.
De gemeente Zuidplas toont lef door de regie voor de ontwikkeling van het nieuwe ‘Vijfde Dorp’ in eigen hand te nemen. De provincie Zuid-Holland en de deelnemers aan de Grondbank RZG Zuidplas dragen hieraan bij door het aanpassen van beleid, het inbrengen van grond en het inzetten van geld.

8.000 woningen in plaats van de eerdergenoemde 4.000
In de concept-ontwikkelingsvisie sprak de gemeente over de bouw van vier tot tien duizend woningen in het Middengebied. Dit was in die fase nog een variabele optie. Omdat de woningnood zo hoog is, is Zuidplas met haar bestuurlijke partners overeengekomen 8.000 woningen te bouwen in het
nieuwe Vijfde Dorp. Van deze 8.000 woningen bestaat meer dan de helft uit betaalbare huur- en koopwoningen. Het andere deel valt onder het hogere segment huur- en koopwoningen. Zo garandeert de gemeente voor ieder wat wils. Daarva worden circa 4.500 woningen als dorpskern op de kreekrug
gebouwd en later nog eens 3.500 woningen direct aangrenzend aan de nieuwe dorpskern. 8.000 woningen betekent dat ongeveer tussen de 10.000 en
20.000 woningzoekenden zich in het nieuwe Vijfde Dorp kunnen vestigen. Daarmee is er voldoende draagvlak voor een zelfstandig en levendig dorp met genoeg mogelijkheden voor voorzieningen. Het gebied is geschikt om 8.000 woningen in te bouwen. Gezamenlijk ontstaat een sterke gemeente bestaande uit 5 dorpskernen met ieder een eigen karakter.

“Het openbaar kunnen maken van het masterplan is een mijlpaal in een proces dat al bijna twee decennia loopt. Tegelijkertijd is het een startpunt voor uitwerkingen, het betrekken van de omgeving, het versterken van draagvlak en het uitvoeren van beleid en wordt hiermee een hele belangrijke stap in de ontwikkeling van Zuidplas gezet.”

Wethouder Jan Hordijk van Zuidplas

Vervolg
Na verwachte vaststelling van dit masterplan door de gemeenteraad, wordt het masterplan als leidraad gebruikt door de gemeente Zuidplas onder andere om een of meerdere bestemmingsplannen te maken. Bij de ontwikkeling hiervan betrekt de gemeente wederom inwoners, ondernemers, (natuur)organisaties en andere belangstellenden. Voordat de bestuurlijke overeenkomst ondertekend wordt en gestart kan worden met de verdere uitwerking wordt deze voor reactie voorgelegd aan de gemeenteraad van Zuidplas, Provinciale Staten en de gemeenteraden van de overige deelnemers aan de Grondbank RZG Zuidplas.

Digitale informatiebijeenkomst over de resultaten uit de consultatierondes op 15 april a.s.
Het masterplan is het resultaat van heel veel ‘samen’. De inbreng van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties hebben een plek in het masterplan gekregen. Op welke wijze deze inbreng is verwerkt in het masterplan, kan teruggelezen worden in het document “Participatie Masterplan Middengebied Zuidplaspolder”. Op 15 april organiseert de gemeente een digitale bijeenkomst waarin nader wordt ingegaan op waarom sommige ideeën wel en sommige ideeën niet zijn meegenomen in het masterplan. Via www.denieuwezuidplaspolder.nl kunnen belangstellenden zich aanmelden voor deze avond.

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:

www.nieuwerkerkfm.nl

Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:

info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.