Nieuwerkerk gaat 68 jaar terug in de tijd ‘Een dubbeltje op z’n kant’

Maandag 1 februari is het precies 68 jaar geleden dat dat Nederland werd getroffen door een van de grootste rampen uit de Nederlandse geschiedenis, De Watersnoodramp. Denkend aan de watersnoodramp op 1 februari 1953 gaat het op scholen en op televisie vaak over de beelden van Zeeland. Vreselijke beelden van ondergelopen huizen, polders en dorpen. Maar bijna nergens in de geschiedenisboeken of -lessen vind je terug dat Zuid-Holland op een haar na is ontsnapt aan een nog erger lot.

Het was in Nieuwerkerk aan den IJssel waar een ongelijke strijd werd gevoerd tegen het water, orkaankracht, hagel en sneeuw. Maar met hoofdrollen voor burgemeester Vogelaar, Leen Boer, Arie Evegroen, Cor Heuvelman en vele anderen werd voorkomen dat Zuid-Holland tot Leiden aan toe onder water zou komen te staan.

Speciaal voor iedereen die deze verhalen willen lezen/bewaren kunt u dit watersnoodnummer ook apart bestellen via http://www.oud-kanaaltje.nl/. Scholen kunnen voor speciale tarieven contact opnemen. Naast de gebeurtenissen van 1953 zijn we ook met Patricia van Schaick teruggegaan naar het theaterstuk een ‘Een dubbeltje op z’n kant’ dat in 2007 werd opgevoerd in het Hitlandbos.

Op onze facebookgroep ‘Je Bent Nieuwerkerker’ in de maand februari ook veel aandacht aan dit bijzondere stuk geschiedenis uit ons dorp waarbij naast een bijzondere omslagfoto de leden van de facebookgroep van harte worden uitgenodigd om verhalen en foto’s hierover te delen.

(foto: Margriet van Vliet-Visser).

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:

www.nieuwerkerkfm.nl

Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:

info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.