Lockdown verder aangescherpt, wordt het stil in de straten?

Het kabinet komt met extra maatregelen om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Donderdag 21 januari wordt er nog door de Tweede Kamer over de avondklok vergaderd. Deze avondklok zou komend weekend al in kunnen gaan.

Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Daarom geldt er naar hoogste waarschijnlijkheid vanaf komend weekend een avondklok. Bovendien scherpt het kabinet per direct het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.

Een avondklok zal gaan betekenen dat ook winkels in de gemeente Zuidplas eerder moeten sluiten. Zo is de Albert Heijn in de Reigerhof nu nog dagelijks geopend tot 22:00 uur. Thuisbezorging van maaltijden en boodschappen vallen hier niet onder, dus na 20:30 uur kunt u dus nog wel maaltijden bestellen of boodschappen laten bezorgen.

Op de vraag: ‘Als er een avondklok komt, dan ga ik mij daar aan houden’ reageerde twee-derde van de invullers zich ook daadwerkelijk te gaan houden aan deze beperking. De (niet representatieve) poll op onze facebookgroep ‘Je Bent Nieuwerkerker werd door ongeveer 150 personen werd ingevuld.

facebookgroep Je Bent Nieuwerkerker

Avondklok (als er een Kamermeerderheid voor is)

Vanaf a.s. zaterdag of zondag is het dus verboden om tussen 20:30 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends buiten te zijn. Met de avondklok wil het kabinet het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegengaan, en daarmee besmettingen afremmen. U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is uitsluitend toegestaan:

  • In geval van een calamiteit;
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet (geldt ook voor bijv. bezorgen van maaltijden);
  • Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
  • Als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.

Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring tonen. In sommige gevallen is een formulier niet nodig. Meer informatie hierover op www.rijksoverheid.nl/avondklok. ( bron: Rijksoverheid).

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl

Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:

info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.