RIVM geeft stookalert af: mogelijk rookoverlast door stoken van houtkachels dit weekend

Een stookalert voor de provincie Zuid Holland dit weekend, en dat betekent dat ook inwoners in de Zuidplas wordt afgeraden om hout in kachels of openhaard aan te steken.

Het koude licht winterse weer dit weekend nodigt er wel toe uit, maar met de matige luchtkwaliteit en het vrij windstille weer is de houtrook die onstaat voor mensen met longklachten niet bevorderlijk. De houtrook blijft met deze weercondities vaak lang hangen in woonwijken, aldus het RIVM. Dit weekend wordt de wind nog zwakker dan vandaag en is het ook in onze regio zelfs bijna windstil. Het gevolg is dat de luchtkwaliteit verder verslechtert. De luchtkwaliteit kan in woonwijken en langs wegen op grote schaal onvoldoende tot slecht worden. Neerslag wordt niet verwacht, dus een reiniging van de lucht zit er niet in. Wel is de lucht vochtig en kan gemakkelijk mist ontstaan. Zondagavond zal het weer een beetje beginnen te waaien, maar nog niet hard genoeg om schonere lucht aan te voeren. Pas in de loop van maandag steekt een stevige zuidwester op en wordt schone zeelucht aangevoerd.

De gemeenteraad van Zuidplas stemde oktober vorig jaar in met een motie die pleitte voor een voorlichtigscampagne over houtstook. Het Duurzaamheidsplatform en Platform Gehandicapten & Chronisch zieken Zuidplas hadden deze publieke discussie eerder aangezwengeld omdat er nog te weinig concreets werd gedaan met de houtstook maatregelen uit het Schone Lucht Akkoord. Het doel van het Schone Lucht Akkoord (SLA) is binnen 10 jaar de gezondheidsschade door slechte luchtkwaliteit met 50% te verminderen. Luchtvervuiling door houtstook veroorzaakt 9% van de gezondheidsschade. Het verbieden van houtstook is niet een van de maatregelen omdat daar onvoldoende politiek draagvlak voor is. Voorbeelden van maatregelen zijn betere voorlichting, het doorgeven van het RIVM-stookalert en vanwege de energietransitie wijzen op de gezondheidsrisico’s van houtstook.

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl

Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:

info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.