Plan inzamelen kerstbomen aangepast na forse kritiek Nieuwerkerkers, ‘extra inzamelingspunt en meer cadeaubonnen moet jeugd motiveren’

De aangepaste manier van het inzamelen van kerstbomen in de gemeente Zuidplas valt niet bij iedere Nieuwerkerker in de smaak. Dit valt op te maken uit de vele reacties die verschenen op onze facebookpagina ‘Je bent Nieuwerkerker als‘ na het plaatsen van ons nieuwsartikel waarin de plannen van de gemeente werd uitgelegd.

De gemeente kondigde hierin aan dat in verband met de regels rondom corona er minder inleverlocaties worden ingericht ( binnen de gehele gemeente 5 in plaats van 11). Op deze 5 locaties ( waarvan 2 in Nieuwerkerk) kunnen inwoners op 6 januari hun kerstboom neerleggen. En dit zou betekenen dat verzamelaars die als voorbeeld in de Mossenbuurt wonen met hun bo(o)m(en) helemaal naar Dorrestein zouden moeten moeten lopen.

Na de storm van kritiek op onze social media over de kerstboomactie van de gemeente kwam deze woensdagmiddag met een reactie waarin men aangeeft nogmaals naar de actie te hebben gekeken. ‘Vooropgesteld blijft dat de inzameling van de kerstbomen veilig moet in verband met de bestrijding van het coronavirus en de aangescherpte maatregelen sinds 15 december. Omdat we de mogelijkheid wilden blijven bieden kerstbomen in te leveren, hebben wij als gemeente Zuidplas goed gekeken naar wat wel mogelijk was”.

Verder geeft de gemeente aan dat de grootte van de locaties een belangrijke overweging was om een aantal locaties dit jaar niet te gebruiken. ‘Deze locaties zijn te klein en kunnen we niet zodanig inrichten dat er zo min mogelijk opstoppingen ontstaan. Ter compensatie hebben we de openingstijden voor de overgebleven locaties verruimd van gemiddeld 2 naar 4 uur per locatie’. Naar aanleiding van de vele reacties heeft de gemeente een extra locatie in Nieuwerkerk toegevoegd, dit wordt een parkeerplek op het Raadhuisplein.

Andere jaren gaf de gemeente voor elke ingeleverde boom 50 cent. De gemeente geeft aan dat ”de huidige coronamaatregelen deze uitbetaling niet veilig kan laten gebeuren’. Om deze reden is gekozen voor een loterij waarbij per persoon er cadeau kaart gewonnen kan worden. Hierbij maakt het niet uit hoeveel bomen men inlevert. Om kinderen extra te motiveren zijn er meer cadeaubonnen te winnen verteld de gemeente Zuidplas.”Wij passen ook het aantal briefjes dat kinderen kunnen inleveren aan. Kinderen tot 16 jaar mogen per ingeleverde boom een briefje met gegevens in de daarvoor bestemde brievenbus stoppen. Dus hoe meer bomen je inlevert, hoe meer kans op een prijs.

Kinderen lijken niet enthousiast te worden van deze actie blijkt uit een rondgang onder een aantal jongeren in Nieuwerkerk. ‘naar de andere kant van het dorp lopen met tientallen bomen, vervolgens meedoen met een loterij waarbij de win-kans minimaal is, sorry steek de fik er maar in’.

Veel verbaasde reacties dus te horen en te lezen waarbij velen vrezen voor een vervuiling van het straatbeeld door rondslingerende oude bomen. ‘Wat een onzinregeling zeg. Ben benieuwd of de gemeente straks ook rondslingerde bomen gaat opruimen’. ‘En straks ligt heel Nieuwerkerk vol bomen. Geen kindje die ze meeneemt (logisch) en niemand die ze zelf wegbrengt. Kortzichtig plan !’. ‘Dit vraagt om rottigheid en brandjes tijdens de jaarwisseling”.

Op enkele vragen die JBN nieuws heeft ingediend bij de gemeente Zuidplas is nog geen antwoord gekomen. Zo blijft het onduidelijk wat de gemeente gaat doen om rondslingeren van kerstbomen in de gemeente te voorkomen en of het risico op kerstboombrandjes is meegenomen in het besluit tot deze manier van ophalen bomen.

het inleveren van kerstbomen kan op woensdag 6 januari op de volgende locaties:

  • Parkeerplaats Schelde nabij fietstunnel van 12.00 tot 16.00 uur
  • Parkeerplaats WC Dorresteijn nabij glascontainers van 12.00 tot 13.45 uur
  • Parkeerplaats Raadhuisplein (gedeeltelijk) van 14.00 tot 16.00 uur

Kopfoto: Jolanda Bakker /inzameling 2020

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl

Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:

info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.