CDA roept op tot actieve rol bij de bestrijding van digitale
criminaliteit

Steeds meer mensen worden het slachtoffer van digitale criminaliteit. We kennen inmiddels allemaal wel iemand die het slachtoffer geworden is van deze laffe vorm van oplichting, waarbij vaak duizenden euro’s afhandig gemaakt worden’, aldus Tinet de Jonge (CDA). De Jonge pleit voor een actieve rol van de gemeente bij de bewustwording van deze vorm van oplichting.

In de raad van dinsdag 10 november bracht het CDA de motie ‘gezamenlijke aanpak van digitale criminaliteit’ in. De motie werd door een aantal partijen gesteund en is aangenomen. ‘Het is een vorm van oplichting waar criminelen zo makkelijk mee scoren. Iemand vertelde mij: ‘Ik kreeg een appje van mijn dochter. Pa wil je even geld overmaken? Ik sta bij het tankstation maar mijn rekening is leeg. De ‘dochter’ stuurde meteen een ‘tikkie’ mee. Natuurlijk is het dan makkelijk om even snel te betalen voor je dochter. Helaas bleek het een oplichter en was er in korte tijd ruim 7000 euro van de rekening van deze meneer gehaald.’

Kwetsbare ouderen vaak het slachtoffer maar het kan iedereen overkomen. Voor je het
weet ben je duizenden euro’s armer

Het CDA ziet dat rijk en politie al veel doen aan de bewustwording. ‘Als gemeente staan we nog dichter bij de mensen. Sinds de transitie in de zorg hebben wij meer dan ooit contact met de kwetsbaren in onze samenleving. Als we de veiligheidsboodschap die bewustwording stimuleert integraal meenemen, dan kan de gemeente een belangrijke rol spelen bij die bewustwording.’

Het college reageerde positief op de oproep van het CDA en heeft aangegeven hier snel mee aan de slag te gaan. Een laatste tip van de Jonge: ‘Krijg je van iemand een bericht met een betaalverzoek of tikkie? Bel hem of haar voor het betalen, op het voor jouw bekende nummer van deze persoon. Wordt je door een bank gebeld met het verzoek geld over te maken? Hang op! Bel de bank eerst via een officieel nummer om te achterhalen of het wel juist is.’

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl

Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:

info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.