De farce van Zuidplas FM

Opinie Artikel

21 januari 2020, nog ver voor de Corona uitbraak, kreeg de gemeenteraad van Zuidplas de taak om een nieuwe zendgemachtigde voor de komende vijf jaar aan te wijzen. Omroep Zuidplas, de lokale omroep van de afgelopen 30 jaar en Gouda Media waren hiervoor in de race.

De spanning was deze avond te snijden in de raadszaal. Uiteindelijk waren de stemmen van de VVD, CU/SGP en de D66 doorslaggevend: Omroep Zuidplas moest na 30 jaar plaats maken voor Gouda Media. De argumenten die de drie partijen hiervoor hadden waren niet de sterkste. Zo stelden deze partijen dat Gouda Media er financieel beter voor zou staan dan Omroep Zuidplas. Gouda Media bleek er zo goed voor te staan, dat nog geen dag na de aanwijzing zei een steunpakket ten behoeve van de Corona crisis van de NLPO á 4000 euro aanvroegen en ook kregen. Zo gezond, dat Gouda Media bij het college van B&W aanklopte voor een ‘startsubsidie’ van 25000 euro, bijna evenveel als de jaarlijkse subsidie á 26000 euro. Het college had de boel op orde en wezen deze aanvraag af.

‘ZuidplasFM’ zou de nieuwe lokale omroep gaan heten, met elk dorp van de Zuidplas een eigen studio. Niet snel na de aanwijzing, werd de naam alweer gewijzigd in Dichtbij Het Nieuws. Is de gemeenteraad hiermee niet voorgelogen? We zijn bijna tien maanden verder en nog steeds is er geen spoor te zien van een studio in Nieuwerkerk, Moordrecht, Zevenhuizen of Moerkapelle. Nee, de uitzendingen vinden plaats buiten de gemeente Zuidplas, vanuit de studio van het commerciële Gouda FM, in Gouda. Waar D66 fractievoorzitter Frans Klovert zich afvroeg ‘of de subsidie van de gemeente Zuidplas niet richting Radio Capelle gaat’, is nu de vraag: Naar wie gaat de subsidie á 26000 euro nu dan?

Op dit moment is Dichtbij FM alleen te horen in Moordrecht, in de overige dorpen is het stil op de lokale frequenties door de keuze van de VVD, D66 en ChristenUnie/SGP. De uitzendingen bestaan uit programma’s die 1 op 1 gekopieerd worden vanuit de commerciële omroep uit Gouda. Het ontbreekt uit eigen nieuws uit de Zuidplas, bestaande nieuwsartikelen van andere lokale media en lokale dorps facebookgroepen worden lukraak overgenomen. Bestaande persberichten worden compleet geknipt en geplakt, Kabel(krant) TV ontbreekt, programma’s bestemd voor specifieke doelgroep zoal ouderen en kerk/geloof en sport vormen geen onderdeel van de programmering.

Kortom politiek Zuidplas, hoe tevreden is men met onze officiële lokale omroep?

Eelko Doornhein

Dit betreft een opinie artikel en verwoord de mening van de schrijver hiervan.

Eerder in het nieuws

One Thought to “De farce van Zuidplas FM”

  1. Marion

    S c h a n d a l i g hoe een jarenkang draaiende zender zomaar a d kant wordt gezet en dit het gevolg is. Gewoon de nek omgedraaid door de, zeer waarschijnlijke, vriendjespolitiek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.