Zuidplas-Sport: Eerste test voor Nieuwerkerk levert twee punten op

In speelronde 4 ging Nieuwerkerk op bezoek bij GKV in Gorinchem. Het werd een echte wedstrijd. Zaalhoofdklasser GKV gaf meer dan 100% en bleef lang aan het elastiek hangen in de tweede helft. In de eerste helft had de oranje formatie zelfs een 8-7 voorsprong te pakken. Nieuwerkerk stelde nog voor rust orde op zaken en ging met 9-11 rusten. Die voorsprong was vooral te danken aan een sterke start. In de tweede helft liep Nieuwerkerk het eerste kwartier uit naar 12-16. GKV kwam af en toe nog op drie punten maar kon niet dichterbij komen. De wedstrijd eindigde wat rommelig en in de laatste tien minuten kwam Nieuwerkerk te weinig tot scoren. Eindstand 18-21. Twee punten maar echt tevreden zal Nieuwerkerk niet zijn. De ploeg kan veel beter.

In Gorinchem waren de weersomstandigheden veel beter dan voorspeld. Zo kon het Nieuwerkerkse publiek, dat wederom in grote getalen aanwezig was, de paraplu’s in de auto laten liggen. Het scenario van dit duel was vrij helder. GKV moest winnen, anders zou er al een flink gaatje ontstaan met koploper KVS en Nieuwerkerk. Nieuwerkerk was de afgelopen weken op dreef met grote uitslagen tegen laagvliegers. Het duel met GKV werd gezien als een eerste test. GKV pakte in de openingsfase de voorsprong op 1-0 en 2-1. Namens Nieuwerkerk schoten Niels Stuurstraat en Koen Collée de gelijkmakende treffers binnen. Daarna was het heel snel 2-6. Een inmiddels bekende fase van Nieuwerkerk met fraai spel en een hoog rendement waarbij iedereen zijn kansen neemt. GKV werd van minuut 5 tot 10 echt even van het kastje naar de muur getikt en zag Jop Brouwer (schitterend!), Stuurstraat, Babette Blok en Dani Hoogendoorn scoren.

GKV nam een time out en dat deed de ploeg goed. In het vervolg van de eerste helft wist GKV meerdere keren te profiteren van situaties waarbij er plots een speler vrijstond na een afvallende bal. Met name Ferry Gruiters wist daar wel raad mee. Nieuwerkerk viel aanvallend stil. En zo kon het gebeuren dat GKV 5 doelpunten op rij maakte. Nieuwerkerk miste tussendoor een strafworp in de persoon van Brouwer. In de 25e minuut stond het zo 8-7 voor GKV. GKV kon Nieuwerkerk dus inderdaad prima partij geven.

Ook zaterdag speelden de zes heren elk 40 minuten. Gerhard Gouderjaan kwam rond de 20e minuut in het veld en hij gaf Nieuwerkerk nieuwe energie. Babette Blok en Laura v.d. Linden zorgde voor een 8-9 voorsprong, waarna Gruiters GKV weer naast Nieuwerkerk schoot. In de slotminuut scoorde Nieuwerkerk nog twee keer en de 9-11 van Gouderjaan was een lekkere! Direct na rust 9-12 van Lotte Dingjan. GKV weigerde te kapituleren en bleef goed in de wedstrijd door goals van Maren en Mats den Besten. Vervolgens rake schoten van Stuurstraat en Gouderjaan en het verschil was weer drie: 11-14. Vervolgens een aantal strafworpen voor Nieuwerkerkse dames. Laura v.d. Linden miste, Miriam Swart (na de rust in het veld gekomen) scoorde haar eerste maar mist daarna. Niet veel later zorgde Dani Hoogendoorn van dichtbij toch voor de 12-16.

Na de 13-16 van Niek v.d. Weijden (zijn enige) volgde een van de mooiste doelpunten van de wedstrijd. Een prachtige draaibeweging van Jop Brouwer waarna hij Laura v.d. Linden in 1 keer vrijspeelde achter de korf. V.d. Linden schoot raak en zorgde voor 13-17. In het laatste kwartier wist Nieuwerkerk nog maar vier te scoren. Dat is te weinig. Twee van die vier goals kwamen uit handen van Brouwer. GKV bleef doorgaan en kwam via 15-18 op drie. Brouwer en Swart schoten Nieuwerkerk naar een verschil van vijf. Nog tien minuten te gaan. Weinig doelpunten en een rommelige fase. GKV kon niet profiteren. Wel wist de ploeg nog drie keer te scoren. In die fase was Niels Huisman (4 goals) belangrijk voor GKV. Hij bepaalde ook de eindstand op 18-21 Een degelijke overwinning voor Nieuwerkerk zonder groots te spelen. 8 punten uit vier duels. Net als KVS dat zaterdag met ruime cijfers van Pernix won. VEO verloor bij OVVO en Velocitas en KVA deelden de punten. Volgende week de thuiswedstrijd tegen OVVO.

Doelpunten Nieuwerkerk: Jop Brouwer 3, Gerhard Gouderjaan 3, Niels Stuurstraat 3, Babette Blok 3(1), Laura v.d. Linden 3, Miriam Swart 2(1), Dani Hoogendoorn 2, Koen Collée 1 en Lotte Dingjan 1

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas: