Meer aandacht voor houtstook gevraagd


De gemeenteraad van Zuidplas bespreekt dinsdag 29 september het Schone Lucht Akkoord (SLA). Er wordt een motie in stemming gebracht om het College van B&W aan te moedigen meer actie te ondernemen. Sinds de ondertekening in januari is voor nog maar 1 van de 12 houtstook maatregelen beleid aangekondigd. Inwoners kunnen inspreken bij het debat.


Het doel van het SLA is binnen 10 jaar de gezondheidsschade door slechte luchtkwaliteit met 50% te verminderen. Luchtvervuiling door houtstook veroorzaakt 9% van de gezondheidsschade. Het verbieden van houtstook is niet een van de maatregelen omdat daar onvoldoende politiek draagvlak voor is. Voorbeelden van maatregelen zijn betere voorlichting, het doorgeven van het RIVM-stookalert en vanwege de energietransitie wijzen op de gezondheidsrisico’s van houtstook. Het Duurzaamheidsplatform Zuidplas heeft namens inwoners, die zelf fijnstof meten en last van houtstook hebben, het College van B&W geadviseerd in te zetten op voorlichting en buurtoverleg. Het College heeft laten weten aan de slag te gaan met een regionale pilot voor een houtstook vrije nieuwbouwwijk in het middengebied.

Advertentie

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl

Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.