Nieuwerkerk herdenkt op gepaste wijze

De Dodenherdenking aan de Kerklaan in Nieuwerkerk aan den IJssel vond maandag 4 mei 2020 zonder publiek plaats. De maatregelen rondom het coronavirus maakte een herdenking met aanwezigen onmogelijk.

Om toch op een passende manier aandacht te geven aan hen die vielen, had de gemeente Zuidplas een alternatieve manier van herdenken bedacht waarbij belangstellenden individueel over de gehele dag naar het oorlogsmonument aan de Kerklaan konden komen. Daarnaast was er in de avond een speciaal kort programma te volgen via gemeentelijke internetkanalen en lokale social media. De nieuwe lokale omroep, het door de gemeente Zuidplas aangestelde Zuidplas-FM, maakte hier geen uitzending van.

Op de dag werden er door diverse organisaties bloemen en kransen neergelegd bij de herdenkingsplek maar ook individuen brachten een kort bezoek.

Om 19:45 uur klonken de kerkklokken in de gemeente Zuidplas en het carillon naast het gemeentehuis. Tijdens de uitzending door de gemeente werden er beelden getoond van de kransleggingen in de verschillende Zuidplas-dorpen door de dorpswethouders Jan Verbeek, Jan Hordijk, Daan de Haas en Jan-Willem Schuurman en burgemeester Han Weber. Deze beelden waren eerder op de dag opgenomen zo ook een voordracht door kinderburgemeester van Zuidplas, Vienne Zwarteveld. Een toespraak door Burgemeester Weber en beelden van de herdenkingsmonumenten maakte de uitzending waardig.

Juf Nienke heeft samen met haar leerlingen van de Gideonschool steentjes gekleurd in de kleuren van de Nederlandse vlag. De kinderen hadden eerst een aantal online lessen gehad over de tweede Wereldoorlog. Hierna hebben ze steentjes buiten gezocht en deze geschilderd. Sommige kinderen hebben er ook een tekst op geschreven. ‘Wij hebben ervoor gekozen om steentje neer te leggen, omdat dit een Joodse traditie is’ vertelde Juf Nienke van de Gideonschool. ‘Zij lieten deze steentjes vroeger achter bij graven om de doden te eren en de herinnering aan hen te houden. Dit vonden wij een mooie traditie en hebben deze daarom voortgezet’.

De herdenkingsuitzending is hieronder terug te kijken:

Dodenherdenking gemeente Zuidplas 2020 in beeld.
Leerlingen van de Gideonschool hadden steentjes gekleurd in de kleuren van de Nederlandse vlag.
Lisanne en Chiel leggen het bloemstuk namens Jongerenwerk.
Kranslegging door Stichting Evenement
Herdenkingsnaald
Kranslegging door Wethouder Daan de Haas

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.