Aangepast programma Dodenherdenking in Zuidplas

Vanwege de coronamaatregelen vindt bij de oorlogsmonumenten in de dorpen van Zuidplas op 4 mei geen herdenkingsceremonie plaats. De gemeente Zuidplas verzorgt in plaats daarvan een aangepaste herdenking. Inwoners kunnen op maandagavond 4 mei om 19:30 uur vanuit huis naar een aangepast programma voor Dodenherdenking in Zuidplas kijken. Dit wordt uitgezonden via www.zuidplas.nl/dodenherdenking | Zuidplas Facebook | Zuidplas Twitter | Zuidplas Instagram | Zuidplas YouTube. De uitzending van de gemeente zal ook doorgeschakeld worden naar deze dorps Facebookpagina Je Bent Nieuwerkerker.

Toespraak burgemeester en voordracht gedicht kinderburgemeester
Inwoners kunnen via de diverse kanalen kijken naar een uitzending met de volgende onderdelen:

  • Beelden kranslegging zonder publiek door de dorpswethouders Jan Verbeek, Jan Hordijk, Daan de Haas en Jan-Willem Schuurman en burgemeester Han Weber
  • Voordracht gedicht ‘Durf te durven’ (Lieve Metzlar) door kinderburgemeester van Zuidplas, Vienne Zwarteveld
  • Toespraak burgemeester Han Weber
  • Beelden herdenkingsmonumenten in de dorpen
  • Vlag halfstok
  • Taptoesignaal

Kerkklokken luiden & Landelijke oproep Taptoesignaal op locatie
Tussen 19:45 en 19:58 uur luiden de kerkklokken in Zuidplas. Ook het carillon naast het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel kleppert. Daarnaast is aan trompettisten in Nederland gevraagd of zij om
19:58 uur het taptoesignaal kunnen geven. In Moordrecht zal het taptoesignaal vanaf de kerktoren klinken, gevolgd door twee minuten stilte. Kijk voor meer informatie op Facebook Taptoesignaal op locatie.

Theaterregistratie ‘Ik ga op reis…’
Na 20.02 uur is de theatervoorstelling ‘ Ik ga op reis…” over twee kinderen in de oorlog en de Holocaust digitaal te bekijken via de gemeentelijke website www.zuidplas.nl/dodenherdenking. Deze voorstelling zou in het kader van 75 jaar Vrijheid in Theater Swanla zijn opgevoerd, maar is vanwege corona afgelast.

Kransen bij herdenkingsmonumenten
Bij ieder herdenkingsmonument in de dorpen leggen de burgemeester en dorpswethouders afzonderlijk een krans namens het gemeentebestuur. Hier is geen publiek bij. Om bloemen te kunnen leggen bij de oorlogsmonumenten is Tikkie samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei het initiatief ‘Bloemen voor 4 mei’ gestart. Iedereen kan via Tikkie bloemen doneren, die op 4 mei bij de oorlogsmonumenten in ons land worden neergelegd. Met de ‘Bloemen voor 4 mei’-actie brengen we ‘bloemen en herdenken’ op een bijzondere manier samen. Vanuit de Tikkie app koop je
een bosje tulpen voor 4,50 EUR. Alle gedoneerde tulpen worden op 4 mei bij vele oorlogsmonumenten door het land gelegd. De opbrengst van deze actie gaat naar de sierteeltsector. Ook kan je via de website bloemenvoor4mei.nl doneren.

  • Wie op 4 mei toch een van de vier herdenkingsmonumenten in Zuidplas wil bezoeken en eventueel bloemen wil neerleggen, dient onderstaand advies op te volgen:
  • Kom gedurende de dag. Bijvoorbeeld wanneer u een boodschap doet of even een frisse neus haalt.
  • Zijn er al mensen aanwezig, wanneer u het monument wilt bezoeken? Houd dan minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar.

Virtueel bloemen leggen
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft het mogelijk gemaakt om virtueel een bloem te leggen bij de 3.900 monumenten in heel Nederland. Op deze manier kan iedereen stilstaan bij de oorlogsslachtoffers uit de buurt, zonder een bezoek te brengen aan een monument. Kijk voor meer informatie op www.4en5mei.nl.

Vlag mag op 4 mei hele dag halfstok ( van zonsopgang tot –ondergang)
In tegenstelling tot andere jaren mag de vlag op maandag 4 mei vanaf zonsopgang tot zonsondergang halfstok. Zo kan er, ondanks de coronamaatregelen, toch uitgebreid (vanuit huis) worden stilgestaan bij
de Dodenherdenking.

Speciale 75 Jaar Vrijheid editie in Hart van Holland
In de week van 5 mei ontvangt iedere lezer van Hart van Holland in het kader van 75 jaar Vrijheid een speciale bewaareditie in de brievenbus. De gemeente heeft samen met de historische organisaties een ‘Bevrijdingskrant’ samengesteld met verhalen over de bevrijding, persoonlijke notities van burgemeester en wethouders, herinneringen, de
toespraak van burgemeester Han Weber tijdens Dodenherdenking, het voorgedragen gedicht door kinderburgemeester Vienne Zwarteveld enzovoort. In de komende weken worden meer verhalen en herinneringen uit de verschillende dorpen van 75 jaar geleden gepubliceerd.

De Herdenkingsnaald op de Kerklaan

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.