Corona zorgt voor lege schappen en volle karren

Een dag na de persconferentie van donderdag 12 maart waarbij het kabinet extra maatregelen bekend maakte omtrent het Corona Virus zijn de gevolgen hiervan in de samenleving goed merkbaar. Zo was het een topdrukte in de supermarkten na de bekendmaking van de nieuwe maatregelen en gingen ook inwoners van de Zuidplas massaal aan het hamsteren van boodschappen. En dit leidde tot uitzonderlijke taferelen en lege schappen.

Het was al vroeg druk in de Nieuwerkerkse supermarkten. Winkelwagens werden gevuld met  houdbare producten, brood, houdbare melk en opvallend veel pakken toiletpapier waardoor de supers halverwege de dag steeds vaker nee moesten verkopen.
Volgens een filiaalmanager van een supermarkt in de Reigerhof zijn de komende dagen de schappen gewoon weer gevuld en hoeft er geen angst te ontstaan dat er een tekort komt aan producten. “De verschillende distributie centra zetten vanaf nu extra transporten in om de winkels snel weer te bevoorraden”.

Openbaar vervoer Reizigers die gebruik maakte van busvervoer van onder andere Ariva werden verzocht om achterin in en uit te stappen, dit ter bescherming van de chauffeur. Met posters worden de reizigers verwezen naar deze maatregel. Het was vrijdag opvallend rustig tijdens de vrijdagspits dit omdat veel mensen thuis werkte.

Gemeente Ook medewerkers van de gemeente Zuidplas werken zoveel als mogelijk thuistot en met 31 maart. Het gemeentehuis blijft wel gewoon open. Een ander uitgangspunt is het democratisch besluitvormingsproces zoveel mogelijk doorgang te laten vinden. Dat betekent dat geplande raadsvergaderingen, informatiebijeenkomsten van de raad en programmacommissies doorgaan, maar zonder aanwezigheid van publiek, pers, fractie-adviseurs en ambtelijke ondersteuning (met uitzondering van degenen die functioneel aanwezig moeten zijn). De vergadering is zoals gebruikelijk online te volgen.

Kerken Ook zullen de maatregelen gevolgen hebben voor de kerkdiensten in onze gemeente. Hervormd Nieuwerkerk aan den IJssel meldt dat er komende zondagen geen kerkdiensten gehouden worden in de Oude en Nieuwe kerk. De kerkdiensten kunnen wel nog gevolgd worden via internet.  Dit geldt ook voor andere kerken.

VIP Het vrijwilligersinformatiepunt Zuidplas is inmiddels met een actie gestart om de ouderen en kwetsbaren te steunen.

Door de maatregelen die genomen worden om verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, worden ouderen en kwetsbaren minder bezocht. Ook het deelnemen aan sociale activiteiten wordt door de nieuwe maatregelen beperkt. Hierdoor kunnen gevoelens van eenzaamheid ontstaan of toenemen. Een telefoontje, een beetje aandacht en een luisterend oor, kan dan heel erg welkom zijn.

De organisatie vraagt welke personen je de komende periode wat vaker zou kunnen bellen of wie er graag eens gebeld wilt worden. Via deze link kan men zich aanmelden.

Scholen Het Comenius College in Nieuwerkerk laat de buitenlandreizen die gepland stonden voor de leerlingen van HAVO 4 en VWO 5 van het Lyceum in Capelle niet doorgaan in verband met het coronavirus. De leerlingen zouden onder andere naar Italië, Frankrijk en Spanje gaan. Ook andere excursies en stages in het buitenland gaan dit jaar niet meer door.Naast de buitenlandse reizen, gaan ook de binnenlandse reizen en excursies die gepland stonden voor maart en april niet door. Het besluit geldt voor alle locaties van het Comenius College (Capelle, Krimpen, Nieuwerkerk en Rotterdam).

Zorg voor ouderen Woonzorgcentrum de Meander neemt net als andere zorgaanbieders in de regio ook extra voorzorgsmaatregelen om cliënten, medewerkers en vrijwilligers te beschermen. de organisatie ontraadt bezoek aan clienten tenzij mantelzorgers, familie of vrijwilligers in de zorg. GGD Midden Holland laat weten dat er (nog) geen Corona besmettingen in de gemeente Zuidplas zijn geregistreerd ( gegevens 14-mrt 02:15 uur).

Dorps-Facebookgroep brengt nieuws, discussie en verbintenis Binnen de gemeente Zuidplas zijn er inmiddels vele evenementen afgelast. Op de dorps-facebookpagina JeBentNieuwerkerkerals… plaatsen verenigingen, clubs en organisaties het laatste nieuws over het wel of niet doorgaan van activiteiten. Via dit kanaal wordt er een groot deel van de inwoners uit Nieuwerkerk bereikt en wordt er hulp geboden aan hen die dit nodig hebben. Maar ook discussie over alles wat het Corona virus teweeg brengt binnen de gemeente viert hoogtij. Zo vlogen de bezoekersaantallen en reacties op de dorpsfacebookgroep erg hoog en bekeken ruim 5563 leden de diverse berichten en discussies. Ook komend weekend zullen er, indien er zich situaties voordoen, nieuws en discussie updates worden gepubliceerd. Daarnaast via ons (internet) radiostation Nieuwerkerk-FM op de halve uren lokale nieuws-updates.

Arriva maakt reizigers attent op de maatregel
Onder andere brood in de supermarkt was snel uitverkocht

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.