Zuidplas-sport: Nieuwerkerk met winst terug uit Arnemuiden

2020 is vooralsnog het jaar van Nieuwerkerk 1. Ook in het tweede duel van het nieuwe jaar werd een prachtige zege geboekt. Voor de eerste keer in zeker 20 jaar won Nieuwerkerk in de sporthal van Arnemuiden van TOP (26-31).

En daar zag het de eerste helft niet naar uit. Een sterk TOP pakte een voorsprong van onder meer 7-4, 10-7 en 12-8. Kort voor rust was het 16-13 voor de Zeeuwen, die een zeer goede eerste helft speelden. Onder aanvoering van Mats Rodenburg (4 goals voor de rust) bleef Nieuwerkerk toch in de buurt van TOP en een paar seconden voor tijd schoot Rodenburg zijn ploeg op gelijke hoogte (16-16). In de tweede helft kwam Nieuwerkerk zeer overtuigend voor de dag. Invalster Lotte Dingjan speelde haar beste duel ooit in het blauw/zwart en stond een kwartier voor tijd al op zes goals. Ook Stuurstraat stond op in het tweede bedrijf. Vanaf 18-18 pakte Nieuwerkerk een voorsprong van vier punten (20-24). TOP kwam nog terug tot 25-27, maar via fraaie schoten liep Nieuwerkerk toch weer uit om uiteindelijk met maar liefst 26-31 te winnen. Een knappe en heerlijke zege.

Een mooie week voor CKV Nieuwerkerk. Donderdag werd bekend dat het succesvolle en sympathieke trainersduo Leon Simons en Jan van Essen ook volgend seizoen aan het roer staat in de Kleine Vink. Niet alles ging echter crescendo. Zo was Jop Brouwer geschorst na zijn gele kaart tegen KCC en ontbrak ook Cathy van Horik in Arnemuiden. Op haar plek speelde Lotte Dingjan uit Nieuwerkerk 2. Het tekent de kracht van coaches en spelers van Nieuwerkerk. Kijken naar de spelers die je wel hebt en niet naar de spelers die ontbreken. Maar toch….. Jop Brouwer was vorige week beslissend tegen KCC. Die ging je toch wel missen in dit belangrijke uitduel met TOP? Dat was de gedachte van de gemiddelde Nieuwerkerk supporter. Met een carpool-regeling kon Nieuwerkerk rekenen op de steun van een krappe 50 supporters. Die mensen kregen geen spijt van de lange reis naar Zeeland.

TOP uit. Altijd een lastig duel voor Nieuwerkerk. In de hoofdklasse nog nooit punten gepakt daar en ook in de Overgangsklasse ging het eigenlijk altijd mis in sporthal de Blikken. TOP stond maar 1 puntje achter op de ranglijst en dus een belangrijk duel om plek 2. De wedstrijd schoot werkelijk uit de startblokken. Opvallend genoeg waren het de Zeeuwse mannen die hun vizier op scherp hadden staan in de openingsfase. Zo had Jurgen Janse binnen korte tijd de korf al drie keer gevonden. Lotte Dingjan zette Nieuwerkerk met een fraaie goal nog wel op voorsprong bij 1-2. Een lekker begin voor haar. Ze werd verdedigd door Anita de Ridder, toch niet de minste dame in de Hoofdklasse. Aan de andere kant werd De Ridder verdedigd door Miriam Swart en Swart deed dat weer prima. Babette Blok begon op Jeanine Marijs, maar na een paar goals van Demi Mondeel, nam Laura v.d. Linden de bewaking van Marijs over. V.d. Linden had haar handen vol aan de topspits uit Arnemuiden.

Net als heel Nieuwerkerk overigens aan TOP had. TOP stond al snel op een 6-3 voorsprong, mede door die drie goals van Jurgen Janse. Daarna was het gelukkig over met de dadendrang van de kleine Zeeuwse heer, die nog maar 1 keer zou scoren in het vervolg. In de aanval profiteerde Nieuwerkerk van het lengteoverwicht op Janse. Koen Collée stond veel onder de korf en zag zijn vakgenoten Mats Rodenburg en Lotte Dingjan mede daardoor uitblinken. Een fraaie vrije bal van Babette Blok betekende 6-4, maar toen was het Jurriaan Bouwens die raakschoot. De dames van TOP vooralsnog onder controle, maar de mannen niet. 

De meiden van de F1 met de weer gevonden CKV-vlaggen

Door fraaie schoten van Rodenburg, Stuurstraat en Hoogendoorn (binnen 90 seconden) stond Nieuwerkerk in de 12e minuut weer naast TOP (7-7). Helaas was het net zo snel weer 10-7 door net zulke mooie schoten van Demi Mondeel (2x) en Anita de Ridder. Vanaf dat moment nam Babette Blok de bewaking van Demi Mondeel over. Mondeel kwam niet meer tot scoren. Een belangrijk verschil met de eerste wedstrijd tussen beide teams. Nieuwerkerk moest wel alweer in de achtervolging. Dat lukte maar deels.

Het verschil werd vier door de vierde en laatste treffer van Jurgen Janse (11-7). Mats Rodenburg schoot zijn derde schot binnen, maar Marijs met een vrije bal voor de 12-8. Goals van Blok en Stuurstraat brachten Nieuwerkerk weer dichterbij, maar de 13-10 viel al snel door een strafworp van Marijs. Deze strafworp en de vrije bal van Anita de Ridder op 16-13 werden wellicht wat makkelijk gegeven, maar wat floot scheidsrechter Evertsen verder een sterke wedstrijd. Hij bleef rustig in de hectiek en nam soms dappere (maar juiste) beslissingen die niet veel scheidsrechters nemen.

Ondanks een mooie verre treffer van Swart bleef TOP het gaatje van drie dus in stand houden. Want ook na de 14-12 van Blok (haar derde) schoot Marijs alweer raak (haar 4e). Laura v.d. Linden had geen grip op Marijs. Gelukkig zou ze dat in de loop van de tweede helft zeker wel krijgen. De 15-13 van Lotte Dingjan werd beantwoord door een vrije bal van De Ridder. TOP had ruim drie minuten voor tijd al 16 goals. Nieuwerkerk had geen controle in de defensie.

De laatste drie minuten van de rust waren cruciaal en van Nieuwerkerkse zijde heel sterk. Eerst schoot Stuurstraat de 16-14 binnen. Vervolgens mist Marijs een stip en schiet Lotte Dingjan aan de andere kant de 16-15 raak. En Nieuwerkerk ging helemaal lekker de kleedkamer in door de 16-16 van Mats Rodenburg kort voor rust. Mooi schot en een prachtige ruststand van 16-16. Publiek de grote winnaar en Nieuwerkerk psychologisch op voorsprong. Bij TOP was Jurriaan Bouwens inmiddels vervangen door Sander Kloet vanwege een blessure.

In de tweede helft ging Nieuwerkerk door waar het de eerste helft mee had afgesloten: de wedstrijd naar zich toe trekken. Na een prima actie van Blok mocht Stuurstraat aanleggen vanaf de stip; 16-17. Van 16-13 achter naar 16-17 voor. Emmelie Bouwens zette TOP direct weer naast Nieuwerkerk.

De tweede helft, en zeker het eerste kwartier zou de helft van Lotte Dingjan worden. Eigenlijk was elke poging van de kleine spits raak, zo ook op 17-18. Ze vormde een gevaarlijk koppel met Miriam Swart en dreef Anita de Ridder tot wanhoop. Voordat Dingjan weer tot scoren kwam schoten Blok en Hoogendoorn Nieuwerkerk naar 18-20. Diezelfde Blok zorgde met een heerlijke vrije bal niet veel later ook voor de 19-22. Haar vijfde en nog belangrijker: een gaatje van drie voor Nieuwerkerk. Heel knap na de achterstand in de eerste helft. Het publiek van Nieuwerkerk ging er nog maar eens lekker achter staan.

Na de 20-22 van De Ridder was het Dingjan-time! Met twee heerlijke schoten zette zij Nieuwerkerk op 20-24! Nog ruim een kwartier te spelen en Dingjan stond al op 6. Niet alleen in de aanval was Nieuwerkerk goed bezig. Ook de defensie zat de tweede helft veel beter in elkaar. Rodenburg speelde tactisch een geweldige wedstrijd tegen de boomlange Schroevers en ook zijn vakgenoten Swart, Dingjan en Collée stonden fantastisch te verdedigen. TOP had hier niet echt een antwoord op.

Het gaatje van vier werd ook op 21-25 behouden (knappe goal Hoogendoorn onder de korf en zijn 3e). In de tweede helft was het eigenlijk zo dat TOP voornamelijk raakschoot als Nieuwerkerk even een verkeerde keuze maakte. TOP-speler stond dan vrij en dan was het raak. Zo ook op 22-25 en 23-25 door Sander Kloet. Een getergde Stuurstraat schoot gelukkig gelijk de 23-26 binnen. Anita de Ridder ging zich toen nog meer met de Zeeuwse aanvallen bemoeien en nadat ze drie open doorlopers had gemist, schoot ze geheel vrijstaand toch de 24-26 raak met nog 10 minuten te spelen.

Op die stand met nog 7:31 minuten op de klok viel het scorebord uit. Het gaf Simons en Van Essen even wat tijd om de ploeg bij elkaar te roepen. Collée werd met een opdracht het veld ingestuurd. Even uit die rebound en raakschieten. Dat deed hij knap en zo werd het 24-27! TOP weigerde te capituleren en met haar zesde en laatste treffer zorgde Marijs voor de 25-27. Het kon nog alle kanten op. En toen was daar Stuurstraat! Hij bleef rustig vanaf de stip (Bezemer zat aan de paal) en schoot daarna vlak voor zijn fans de 25-29 binnen. Wedstrijd toch wel gespeeld.

Nieuwerkerk kon zelfs gaan jagen op het onderling resultaat. Thuis had het immers met 19-24 verloren van TOP. Aan die opdracht werd voldaan. Na de 26-29 van TOP schoot eerst Rodenburg raak (zijn zesde schot van de avond) en in de allerlaatste aanval maakte Stuurstraat met zijn 9e treffer het feest compleet! 26-31. Wat een mooi resultaat.

Direct na de wedstrijd werd bekend dat HKC thuis met 21-24 verloor van AW/DTV. Avanti won bij Rohda met 18-26. Koploper KCC maakte thuis geen fout tegen Fiks en won met 23-20 na een 12-10 ruststand. Nieuwerkerk nog altijd op plek 2 met nu 12 punten. AW/DTV is de nummer 3 met 10 punten en HKC en TOP staan op 9 punten.

Volgende week speelt Nieuwerkerk thuis tegen Rohda om 19:30u. De Amsterdammers hebben nog geen punten, maar Nieuwerkerk zal scherp voor de dag komen. Vorig jaar werden immers ook belangrijke punten verspeeld tegen de latere degradant De Meervogels. Vooralsnog is 2020 een prachtig jaar voor CKV!

Doelpunten Nieuwerkerk: Niels Stuurstraat 9(2), Mats Rodenburg 6, Lotte Dingjan 6, Babette Blok 5 Dani Hoogendoorn 3, Miriam Swart 1 en Koen Collée 1

Doelpunten TOP: Jeanine Marijs 6(2), Jurgen Janse 4, Anita de Ridder 4, Sander Kloet 3, Jorian Schroevers 2, Emmelie Bouwens 2, Demi Mondeel 2, Remco Bezemer 1 en Jurriaan Bouwens 1 

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.