Hoe smaakt de Nieuwerkerkse pepernoot?

Woensdag 6 november testte de Zonnebloem, afdeling Nieuwerkerk de kwaliteit van de pepernoten en kruidnoten die in Nieuwerkerk aan den IJssel bij de supermarkten en bakkers gekocht kunnen worden.

De pepernoten en kruidnoten zijn de dag er voor vers opgehaald bij Albert Heij, Bakker Ammerlaan, Bakker Klootwijk, Jumbo Supermarkt, MCD Supermarkt en Plus Supermarkt. Genoemde bedrijven hebben de lekkernijen gratis beschikbaar gesteld voor de test.

Vestia brengt de Zonnebloem voor deze ochtend geen kosten in rekening voor de zaal en de koffie, zodat we de gasten van de Zonnebloem voor deze ochtend geen bijdrage hoefden te vragen.

Een groep van bijna 40 gasten en vrijwilligers waren om 10:00 uur aanwezig om deel te nemen aan de test. Op de achtergrond klonken sinterklaasliedjes, maar al gauw werd de muziek overstemd door de gasten die ijverig met elkaar overlegden. De test werd ‘blind’ uitgevoerd. De pepernoten en kruidnoten werden de gasten voorgezet in genummerde bakjes. De nummers correspondeerden met de deelnemende winkels. Iedere gast had een lijstje gekregen waarop zij aan elke geproefde lekkernij een cijfer konden geven tussen de één en de vijf.

De gasten bespraken de proefnotities uitgebreid met elkaar. De ene pepernoot vond men wat taai was, de ander pepernoot vonden ze heerlijk vers en zacht. Eén van de gasten gaf bij de kruidnoten van één van de deelnemende bedrijven aan dat deze wat vlak van smaak was. Haar buurman zei echter dat hij dèze kruidnoten nou net wat pittiger vond. Zo was er elke keer overleg. Bijvoorbeeld, waar moet een goede pepernoot nou aan voldoen? Iedereen vond wel dat er iets van een anijssmaak in moet zitten. Ook wilden sommigen er iets van speculaas in terug proeven.

Op enig moment waren alle pepernoten en kruidnoten door iedereen geproefd en waren alle scorelijstjes ingeleverd. Terwijl de gasten zich nog te goed deden aan de overgebleven pepernoten en kruidnoten en koffie, kon de organisatie na enig stug rekenwerk aan iedere pepernoot en kruidnoot een score toekennen. Uit de scores bleek overduidelijk dat niet iedereen de zelfde pepernoot en kruidnoot even lekker vond. Wel bleken alle lekkernijen met een ruime voldoende uit de test te zijn gekomen met cijfers die lagen tussen de drie+ en vier+. Op een schaal van vijf is dat dus keurig. De pepernoten en kruidnoten van één aanbieder had echter overall de hoogste score gekregen. Dat waren die van Plus Wensveen supermarkt in Dorrestein.

We kunnen dus gerust stellen dat het met de kwaliteit van de pepernoten en kruidnoten in Nieuwerkerk aan den IJssel ook dit jaar weer goed is gesteld. Sinterklaas heeft wat dat betreft ook dit jaar voldoende keus om binnenkort de schoenen te vullen.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.