VEDJ organiseert excursie Normandië

In 2020 is het 75 jaar geleden dat de gemeenten Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht, Zevenhuizen en Moerkapelle werden bevrijd. De stichting VEDJ wil dit niet zomaar voorbij laten gaan. Het plan is opgevat om met jongeren en ouderen naar de invasiestranden van Normandië te reizen om te kijken waar onze bevrijders aan land zijn gekomen.
Om nooit te vergeten…. Is het thema van VEDJ, gekozen om jongeren ervan bewust te maken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

De stichting organiseert daarom een low budget excursie voor jongeren en ouderen naar de invasiestranden in Normandië.
Ouderen uit de gemeente Zuidplas die meegaan kunnen hun verhalen over de bevrijding in 1945 onderweg doorvertellen aan de jongere. Deze formule brengt veel respect bij voor jong en oud.

De eerste overnachting is in de touringcar die vrijdagavond vertrekt vanaf het Raadhuisplein. Zaterdagochtend arriveren we vroeg bij de Amerikaanse invasiestranden. Daar starten we in La Cambe met een bezoek aan de ingetogen Duitse Begraafplaats. Vervolgens gaan we naar Dead Man’s Corner met de D-Day Experience in Saint-Côme-du-Mont voor een verhelderende Nederlandstalige 3d-presentatie over de invasie.
Daarna gebruiken we de lunch in een plaatselijk restaurant (eigen kosten) in Saint-Laurent-sur-Mer aan het strand van Omaha Beach.

Het middagprogramma bestaat uit een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats met zijn bezoekerscentrum in Colleville-sur-Mer. Vanaf de Amerikaanse begraafplaats kijk je uit over de stranden en Het Kanaal, de zeestraat tussen Frankrijk en Engeland. Vervolgens bezoeken we het vlakbij gelegen Overlord Museum, eveneens in Colleville.

Aan het eind van deze drukke dag gaan we naar Bayeux waar we op loopafstand van het centrum met zijn vele restaurantjes in een hotel overnachten.
Zondagochtend vertrekken we na het ontbijt vroeg naar de Pegasusbrug met zijn museum in Bénouvillle om onderweg naar Zuidplas een bezoek te brengen aan La Coupole in Helfaut met zijn de imposante koepel, de plek vanwaar de ballistische V2 raketten zouden worden afgevuurd naar Engeland. Vervolgens rijden we terug naar Nieuwerkerk, waar we ‘s avonds arriveren.De excursie kost 195 euro pp.
VEDJ hoopt dat veel ouderen Zuidplasser met hun kleinkinderen met deze reis meegaan. Daarnaast natuurlijk ook jongeren vanaf 14 jaar uit onze gemeente.
Bij de reissom is inbegrepen: de busreis, een hotelovernachting met ontbijt en alle toegangsgelden voor de musea. De drank en maaltijden onderweg zijn voor eigen rekening.
Vertrek vrijdagavond laat 18 september 2020 en terug op zondagavond 20 september 2020.
Opgeven kan via onderstaande informatieknop:

Deze excursie is toegankelijk voor jong en oud (vanaf 14 jaar) Deze excursie is voor jong en oud, wees dus bewust dat het rumoerig in de bus kan zijn, VEDJ is een jongeren stichting.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.