ONFORTUINLIJK NIEUWERKERK IN SLOTFASE ONDERUIT TEGEN ZWARTE PIJL

Meer dan een jaar was Nieuwerkerk in de competitie niet meer verslagen, maar daar kwam zaterdagmiddag in Rotterdam een einde aan. In de extra tijd kwam Zwarte Pijl op voorsprong, maar de manier waarop zal in het Nieuwerkerkse kamp nog lange tijd zijn over nagesproken.

Scheidsrechter Jeroen Achterberg had hierin een dubieuze hoofdrol toen hij geheel onterecht een fout op Menno Homan onbestraft liet en de thuisclub daarmee de gelegenheid gaf alsnog de drie punten bij te schrijven. Het was extra zuur, omdat enkele minuten eerder Mike Janssen geheel vrijstaand een reuze kans onbenut liet en Nieuwerkerk na rust beslist de betere mogelijkheden van de twee ploegen kreeg.

Trainer Ron Luijten trad vandaag aan zonder Stefan van der Vlegel (niet beschikbaar) en daarvoor speelde Daniel da Cruz op het middenveld, terwijl Wayne van den Burg nu een linie doorschoof. Het bracht het middenveld in ieder geval meer duelkracht en dat was tegen deze fysieke tegenstander zeker geen overbodige luxe. Daarnaast was Kevin Kamerbeek weer terug van zijn blessure en dat ging ten koste van Scott van Dijk.

Vanaf de eerste minuut werd duidelijk dat beide teams bereid waren veel energie, snelheid en fysiek in de strijd te gooien. Het was dan ook niet geheel vreemd dat scheidsrechter Achterberg al snel de teugels heel strak hield en veel affloot. Maar om nu de gehele wedstrijd door ook een gele kaartenregen erover uit te strooien, was wel wat overdreven. En het oogde bovendien niet altijd even consequent. Het eerste kwartier golfde het spel heen en weer. In de 13e minuut was Nieuwerkerk met een vrije trap van Remco Langerveld dicht bij de openingstreffer, maar de bal ging via een aantal benen maar net naast het doel. Een vijftal minuten later was er een knappe aanval van de thuisclub, maar doelman Sander Hoffmann wist vakkundig met zijn voeten redding te brengen. Door het veelvuldig affluiten en enkele blessures volgde een fase dat de wedstrijd aan beide kanten wat stil viel en het spel zich veelal op het middenveld afspeelde. Tot de 35e minuut toen Wayne van den Burg op het vijandelijke doel afging. Terwijl iedereen verwachtte dat hij zelf wilde afronden, schoof hij naar Mike Janssen, die net iets tekort kwam. De rebound die daaruit volgde werd door Remco Langerveld ingeschoten, maar de doelman van de thuisclub kon redding brengen. Beide ploegen gingen vervolgens rusten in de wetenschap dat de eerste helft in evenwicht was.

Na rust kwam Zwarte Pijl enigszins verrassend al snel op voorsprong. Nieuwerkerk zag een veelbelovende aanval stranden en de thuisploeg schakelde vliegensvlug om. Een uitstekende aanval, opgezet over rechts, werd vervolgens in 1-0 omgezet. Nieuwerkerk had even tijd nodig, maar het geloof in de gelijkmaker kwam al snel. Het was Mike Janssen die een vrije trap van Remco Langerveld en vervolgens voorbereidend werk van Wayne van den Burg met een droge knal tot de gelijkmaker promoveerde. Er volgde nu een sterke fase van Nieuwerkerk dat probeerde direct door te drukken. Remco Langerveld zag een ziedend schot uiteen spatten op de vuisten van de doelman van Zwarte Pijl. Bart Meeske was dichtbij toen hij goed anticipeerde op een snelle vrije trap van Maurice Treffers. Zijn schot ging echter rakelings voorlangs. Trainer Ron Luijten moest direct daarna Bart Meeske met een blessure naar de kant halen en Scott van Dijk nam diens plaats in. Tegelijkertijd haalde hij ook de moegestreden Daniel da Cruz eraf en bracht Bilal Ouhabi voor hem in de plaats. In de slotfase veerde de Nieuwerkerkse aanhang op toen Mike Janssen plotseling in kansrijke positie kwam. De goaltjesdief was echter te gehaast en knalde vrij voor de doelman hard over. Daarna leek iedereen vrede te hebben met het gelijke spel tot diep in blessuretijd scheidsrechter Achterberg anders besloot dan dat hij de gehele middag deed door niet af te fluiten voor een overtreding op Menno Homan. Zwarte Pijl profiteerde optimaal. Nog had het anders kunnen lopen, want vanaf de aftrap zette Nieuwerkerk nog een keer massaal aan, maar Kevin Kamerbeek zag zijn harde schot door de Zwarte Pijl doelman met de vuisten worden gekeerd. Dat het lang ongeslagen Nieuwerkerk een keer moest buigen, dat was te voorzien, maar de manier waarop geeft toch een bittere nasmaak.

Met dank aan onze special Sport redactrice: Marielle van Rooij

Verslag : Paul van Leeuwen