Staatssecretaris Tamara van Ark opent nieuw duurzaam gemeentehuis van Zuidplas

Een nieuw zeer duurzaam gemeentehuis openen en het allereerste
kopje koffie bij de cappuccinobar in het nieuwe gemeentehuis bestellen.

Dit vormde vrijdag 7 juni het decor voor de officiële opening van het gemeentehuis van Zuidplas door staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark. Kraaijvanger Architects, dat duurzaamheid nastreeft, is verantwoordelijk voor het ontwerp. Er was veel belangstelling voor het nieuwe zeer duurzame gemeentehuis van binnen en buiten de regio. Ook oud-burgemeester Gert-Jan Kats en burgemeester Brombach uit partnergemeente Bückeburg kwamen het eindresultaat met eigen ogen bekijken.

Bij duurzaam denken mensen vaak aan het klimaat of het milieu. Oók het creëren van werkplekken voor mensen die moeilijk naar werk zijn te bemiddelen en het benutten van ieders capaciteit is een vorm van duurzaamheid. In het nieuwe gemeentehuis werken sinds deze week in de cappuccinobar medewerkers van ASVZ in het kader van dagbesteding. Staatssecretaris Tamara van Ark: “Fijn dat dit gemeentehuis maximaal uiting geeft aan fysieke toegankelijkheid en dat ook in mijn eigen gemeente iedereen een kans krijgt om mee te doen. Dit initiatief is daar een goed voorbeeld van.”

Staatsieportretten van Erwin Olaf in raadzaal
Voorafgaand aan de officiële handeling door de staatssecretaris stond de raadzaal in het teken van toespraken. Opvallend detail voor de toeschouwers in de raadzaal zijn de staatsieportretten van Koning Willem-Alexander en Koningin Maximá, gefotografeerd door Erwin Olaf. Zijn foto’s zijn als pixels verwerkt in een Pet Felt vervaardigd van 100% petflessen. Burgemeester Servaas Stoop was in zijn nopjes nu hij weer eens een gemeentehuis kon openen. De afgelopen jaren moest hij als eerste burger telkens gemeentehuizen van gemeenten met een herindeling in het vooruitzicht, sluiten.

Eerste circulair gesloopte gemeentehuis van Nederland
Een trotse wethouder Daan de Haas blikte in zijn toespraak terug op de dynamiek van het vier jaar durende huisvestingsproject, waarin met veel creativiteit, lef en inzet intensief is samengewerkt om een duurzaam, energieneutraal en comfortabel gemeentehuis neer te zetten. “Een gemeentehuis voor alle inwoners en ondernemers!” Hij volgde de duurzame onttakeling van het raadhuis en de zeer vlotte bouw van het nieuwe gemeentehuis met dezelfde nieuwsgierigheid als die van ‘een kleine jongen met de neus tegen de etalageruit gedrukt’. “Ook al ben ik niet de wethouder Duurzaamheid, maar ik schep graag op dat dit gemeentehuis het internationale BREEAM-excellent keurmerk heeft en daarmee een van de duurzaamste gemeentehuizen van Nederland!”

Vitale toekomst
Architect Jan Dirk Postel van Kraaijvanger Architects benadrukte het wonder van groei en ontwikkeling van bijna niets tot tastbare werkelijkheid, van een dun papieren advies naar een duurzaam, levend, vitaal en nieuw onderkomen dat met grote betrokkenheid tot stand is gekomen: “We vieren vandaag een goede start van gemeentehuis Zuidplas. Een energie-nul gebouw, compact maar ruim en licht ogend, dat 3 bomen in zijn hart gesloten heeft. Wij hopen op een mooie vitale toekomst.”

Housewarming op 8 juni
Morgen is het gemeentehuis open voor publiek. Er zijn rondleidingen en speciale activiteiten voor kinderen. De tentoonstelling Herinnering aan Zuidplas 2050 is een trekker. In deze expositie doen de kinderen van Zuidplas (15 groepen 7 van alle 15 basisscholen) verslag van een tijdreis naar 2050.Zo dragen ze op eigen wijze bij aan de housewarming van het nieuwe gemeentehuis.

Foto onder:Tamara van Ark neemt 1e kopje koffie in ontvangst op dagbestedingsplek in nieuw duurzaam gemeentehuis Zuidplas

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.