Repair café Zuidplas gooit niets weg !


Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Een stofzuiger waar de stekker vanaf is? Of een kapotte platenspeler die na jaren weer van de zolder komt ? Weggooien? Mooi niet! SAZ Repair Café Zuidplas houdt sinds 30 april elke dinsdagmiddag inloop om kleine (huishoudelijke) spullen te repareren.

Aan de Kerklaan 98 (Oude Dorp) in Nieuwerkerk a/d IJssel in de ruimte van het Inloophuis Koffie Enzo draait het sinds 30 april voortaan iedere dinsdagmiddag ook om repareren. Tussen 13:00 en 16:00 zitten vrijwilligers klaar om bezoekers te ontvangen. Mensen die het SAZ Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee: keukenmachines, lampjes, föhns, speelgoed, krukjes … alles wat het niet meer doet, is welkom. Samen met de reparateurs proberen de bezoekers de spullen weer te maken. Door te repareren voorkomen wegggooien en groei van de afvalberg. Vaak zijn dingen waar iets aan mis is na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar.
SAZ Repair Café is openbaar toegankelijk voor iedereen en ook bedoeld om inwoners met elkaar in contact te brengen. Bezoekers zijn welkom met allerhande kleine (elektrische) apparaten, speelgoed, computers, schemerlampen…. Kortom, bijna alles wat kapot is (en wat je zelf naar het SAZ Repair Café kunt vervoeren) is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. Het is niet mogelijk om reparaties uit te voeren aan grote apparaten of fietsen.
Het initiatief voor SAZ Repair Café ontstond op een bruisavond van de Milieuvereniging Zuidplas. Al snel raakte de initiafnemers in contact met het Duurzaamheidsplatform Zuidplas en de Senioren Actief Zuidplas (SAZ). Voor de SAZ is een Repaircafé uitbreiding van hun ondersteuningsactiviteiten. Een aantal SAZ-vrijwilligers heeft ook reparatiekennis, -ervaring of interesse. Samen met andere vrijwilligers zetten ze dit graag in voor alle inwoners van Zuidplas. Inloophuis Koffie enzo stelt haar ruimte ter beschikking. Het SAZ Repair Café past bij de doelstellingen van Inloophuis Koffie enzo om inwoners van Zuidplas met elkaar in contact te brengen én om zelfredzaamheid te vergroten.
Gered Gereedschap werkplaats Waddinxveen doneerde een kist gereedschap om te starten. Er wordt nog verder gekeken naar verdere sponsoring van gereedschap en materiaal. Bezoekers kunnen daar ook aan bijdragen middels een fooienpot. In de opstart was een bijdrage van de Milieuvereniging Zuidplas. Diverse tips en adviezen kwamen van een ochtend bij het Repair Café Capelle aan den IJssel, van Repair Café Gouda en het landelijke Repair Café forum.
SAZ Repair Café Zuidplas wil op termijn op meerdere locaties in Zuidplas aan de slag.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.