Inrichting herdenkings-plein Kerklaan van start

Vanaf maandag 1 april vinden werkzaamheden plaats rondom het oorlogsmonument aan de Kerklaan in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het gebied wordt opnieuw ingericht tot een waardig herdenkingsplein. Het nieuwe plein biedt naast de herdenkingsnaald voortaan ook plek aan het Indiëmonument.

Daarnaast komt er nieuwe beplanting en wordt het herdenkingsplein beter toegerust voor ceremonies. De werkzaamheden nemen zo’n drie weken in beslag en zijn op tijd klaar voor de Dodenherdenking op 4 mei.
Van 1999 tot en met 2018 vond in Nieuwerkerk aan den IJssel ieder jaar op 14 augustus de lokale Indiëherdenking plaats. In de afgelopen jaren nam de opkomst tijdens deze herdenking steeds meer af. Aangezien de publieke belangstelling voor de lokale Dodenherdenking juist steeds meer toeneemt, achtte het college het wenselijk dat de Indiëherdenking hierin opgaat. Hiervoor wordt het Indiëmonument verplaatst naar de locatie van het oorlogsmonument, met een nieuw herdenkingsplein als resultaat.
Het ontwerp voor het nieuwe herdenkingsplein kwam tot stand in samenspraak tussen Verheij Integrale Groenzorg en de gemeente Zuidplas. Ook betrokken partijen als Stichting Evenement, de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel, drumfanfare DKV en een spreker namens de naoorlogse Indische generaties leverden hun inbreng. Op 11 december 2018 stelde het college het ontwerp vast.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.