Poollicht boven de Zuidplas?

Een opmerkelijke verschijning boven de Zuidplas vrijdagavond 4 januari. De hemel kleurde paars. Dit riep veel vragen op, is te lezen op social media. Maar naast vragen en reacties ook hele bijzondere foto’s.

Nadat vrijdagavond de lucht boven de Zuidplas paarsgekleurd was, stroomde onze facebookgoep vol met berichten over deze opmerkelijke verschijning. Op facebook wist iemand het mysterieuze gebeuren te verklaren:

Het komt van de LED-verlichting in de kassen, dat hebben al meer mensen geantwoord. Maar wat ik nog niet zie is de ‘waarom’. Bij deze: Het betreft duurzame verlichting.Rood is de meest efficiënte kleur om groeilicht te maken en wordt optimaal door de plant benut. Daarnaast heeft een plant een kleine hoeveelheid blauw nodig om de vorm van het gewas te sturen. De combinatie tussen deze twee kleuren resulteert in de ‘paarse/roze’ lichtkleur die in en boven de kas te zien is. LED lampen, zijn, in vergelijking met de traditionele belichting in de tuinbouw, de meest efficiënte en effectieve lichtbron. De specifieke kleuren zijn onafhankelijk dimbaar en kunnen derhalve optimaal worden afgestemd op de behoefte van het gewas, waardoor er geen energie verloren gaat

Hoe dan ook, het leverde prachtige foto’s op.

foto: Jim Gregory
foto: Jim Gregory
foto: Marco van den Arend

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.