Burgemeester van de Zuidplas wordt je niet zomaar

Nu de gemeente Zuidplas vanaf januari 2019 zonder burgervader komt te zitten, zal onze gemeente op zoek moeten naar een nieuwe burgemeester. Een uitgebreide procedure zal moeten worden opgestart.

Als eerste zal de gemeenteraad een profiel op stellen en wordt er een vertrouwenscommissie ingesteld. Het opgestelde profiel wordt besproken met de commissaris van de Koning tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

Vervolgens wordt er een vacature opgesteld door de minister van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties (BZK).

De sollicitant schrijft een brief aan de commissaris van de Koning waarna deze antecedenten opvraagt en selecteert kandidaten die in zijn of haar ogen benoembaar zijn.

Na deze eerste stappen overlegt de commissaris van de Koning met de vertrouwenscommissie van de gemeente en stelt de uiteindelijke selectie vast. De vertrouwenscommissie voert de gesprekken met alle geselecteerde kandidaten. Hierna wordt er een advies uitgebracht aan de gemeenteraad en wordt er benoemd welke 2 kandidaten in aanmerking komen. De gemeenteraad stelt de aanbeveling vast met daarop de namen van de 2 kandidaten. De kandidaat die bovenaan staat moet volgens de gemeenteraad de nieuwe burgemeester worden. Deze aanbeveling wordt gestuurd aan de commissaris van de Koning die deze met advies naar de minister van BZK stuurt.

Deze minister laat de als eerste kandidaat screenen. Dat betekent dat er naslag wordt gedaan naar de betreffende persoon door de AIVD en zal er een fiscaal onderzoek plaatsvinden. Vervolgens volgt er een gesprek met de kandidaat en deze wordt daarna voorgedragen aan de Koning.

 

De Koning benoemd uiteindelijk de nieuwe burgemeester bij Koninklijk Besluit. De commissaris van de Koning beëdigt de burgemeester in de gemeente. De opvolger van GertJan Kats gaat dus drukke tijden tegemoet.

 

(graphics: Ministerie van binnenlandse zaken).

Eerder in het nieuws

One Thought to “Burgemeester van de Zuidplas wordt je niet zomaar”

  1. mw. de Vries

    Oud-burgemeester Bonthuis wordt genoemd om (tijdelijk?) weer in stelling te brengen, maar die is inmiddels 69 jaar en al 2 jaar waarnemend burgemeester in Zederik, nadat hij dat na vertrek uit zijn waarneming in Zuidplas ook een paar jaar in Schoonhoven was.
    Ik schat in dat hij niet nog eens over zal willen stappen naar Zuidplas, maar je weet maar nooit.
    Zou wel mooi zijn…..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.