Buurtinitiatieven moeten leiden tot meer AED´s in Nieuwerkerk

In Nieuwerkerk aan den IJssel zijn meerdere buurtinitiatieven opgezet met als om meer AED´s beschikbaar te krijgen in onze gemeente. Meer AED’s dragen bij om van Nederland een 6-minutenzone te maken, zodat mensen met een hartstilstand buiten het ziekenhuis in heel Nederland binnen 6 minuten kunnen worden gereanimeerd.

In Nieuwerkerk aan den IJssel zijn bewoners uit onder andere het Eendendaal,, Britsezoom,Dalkruid, Zilvermos,Vecht, Prins Alexanderlaan en Madeliefveld actief bezig om een AED apparaat in hun straat geplaatst te krijgen. Hiervoor hebben zij zich aangemeld bij het crowdfunding platform BuurtAED.nl, een initiatief van Philips en de Nederlandse Hartstichting. Deze actie heeft als doel om meer AED´s beschikbaar te krijgen in Nederland.

Om overal in Nederland op tijd te kunnen reanimeren zijn ongeveer 30.000 AED’s nodig. Op dit moment zijn er slechts ca. 12.000 AED’s aangemeld bij het landelijke oproepsysteem HartslagNU, terwijl er naar schatting 100.000 AED’s verspreid door Nederland hangen. Probleem met deze AED’s is dat het onbekend is waar ze hangen en wie ze beheert. Bovendien hangen lang niet alle AED’s op plekken die 24/7 bereikbaar zijn voor publiek. Dat betekent dat ze niet altijd door burgerhulpverleners op het moment dat het er écht om gaat bereikbaar zijn en ingezet kunnen worden. Philips en de Hartstichting roepen buurtgenoten op om samen een AED aan te schaffen en deze buiten op een centrale, toegankelijke plek te hangen en te registreren om hun buurt veiliger te maken. Ze bieden daarvoor vanaf het crowdfunding platform BuurtAED.nl.

Jaarlijks worden ruim 15.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Hartstilstanden vinden vaak plaats bij mensen thuis, in woonwijken. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten vergroot de kans op overleving. De Hartstichting maakt zich al jaren ‘hart’ om van Nederland een 6-minutenzone te maken: een zone waarin slachtoffers van een hartstilstand binnen de cruciale 6-minuten worden gereanimeerd en een AED wordt ingezet, zodat méér mensen overleven. Daarom bouwt de Hartstichting samen met ruim 450 partners aan een duurzaam netwerk van burgerhulpverleners en AED’s. Jaarlijks kunnen zo 2.500 levens worden gered

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.